Cel mai călduros anotimp al anului este un prilej de mare bucurie pentru pitici. Vacanțe la bunici, concedii și pauză de la grădiniță sau școală. Acestea sunt principalele motive pentru care copiii iubesc vara. Dar ce ne facem, noi, părinții? Vacanța copiilor, înseamnă că noi trebuie să le găsim activități faine de făcut acasă, ca să nu stea lipiți de televizor și telefon toată ziua.
În zilele acestea toride, mă regăsesc fugind de la o pitică la alta. Când bebelina, de o lună jumătate vrea să pape, subit, îi vine foame și piticei de 3 ani și vrea să mănânce fix în acel moment, nici mai devreme nici mai târziu. Adoarme bebelina de 5 ori, de 5 ori o trezește cea mare. Și tentația imensă este să o las pe Iunia non-stop la desene ca să mă pot descurca. Dar nu e modul în care vreau să o cresc și nu imi doresc să o educe televizorul, așa că trebuie să fiu creativă.
În ultimele săptămâni a trebuit să storc și ultimul meu neuron de mămică și să găsesc soluții ingenioase de activități, ca să mai scurtez timpul petrecut în fața ecranelor. Iată ce a funcționat:
1. Piscina
De departe cea mai iubită activitate a verii la noi este bălăceala. Am cumpărat o piscinuță gonflabilă, dar uneori merge și un lighean, cada din baie, sau chiar și cădița de bebe. Orice, numai apă și muuultă joacă să fie. Așadar, vara, activitatea noastră numărul unu este bălăceala, încă de când am putut sta în funduleț.
2. Dulapul misterios
Încercând din răsputeri să culc bebelina pentru a nu știu câta oară, după ce fusese trezită de pitica cea mare și după ce epuizasem toate ideile de activități, am pus-o să caute în dulap. Am inventat un joc, în care încercam să găsim obiecte ascunse, în mod misterios în dulap. Așa că am luat la rând sertarele și am deschis toate ușile unui dulap. Am găsit o mulțime de haine și obiecte de decor, cu care s-a jucat pitica suficient de mult încât să adorm eu surioara. Obișnuiam să am un sertar, plin cu lucruri ”interesante” prin care ea să răscloească și pe care să le descopere. Când ne plictisim de el, trecem la dulapul cu haine sau la cel cu oale, din bucătărie. Distracție garantată!
3. Activități educative Aici intră puzzle-urile care sunt preferatele noastre în ultima vreme, pictatul, carduri cu literele alfabetului, răsfoit de cărți, lipit abțibilduri șamd. În general, trebuie reînoite sau rotite activitățile la câteva săptămâni.
4. Portfard O altă idee creativă pe care am mai găsit-o a fost să umplu un portfard transparent cu diverse lucruri găsite prin casă. Toc de ochelari, lumânări, clămițe și elastice de păr, parfumuri și creme, papiote de ață, mici jucării uitate de timp, sau orice mai găsesc prin casă, toate puse frumos într-un portfard, costituie o activitate fascinantă pentru pitici. Este plăcerea scormonitului și găsitului de ”comori”, cea care îi ține chiar și jumătate de oră concentrați pe misterioasa gentuță. 5. Culesul de flori La noi florile sunt o pasiune. Le admirăm, le culegem, le mirosim și le oferim. Că suntem în curte, că suntem pe drum, că sunt chiar flori, buruieni sau plăntuțe, pe toate le culegem și de obicei, i le oferim mamei. Pe mine mă ajută această activitate, ca să putem petrece mai mult timp în curte, deci departe de televizor sau telefon. 6. Dansat O altă activitate distractivă este dansul. Punem muzică de copii și ne zbenguim împreună. Este o activitate prin care pitica își consumă energia și prin care învață și cântecele noi. 7. Prăjiturit împreună Pentru că uneori mai avem poftă și de ceva dulce, preferăm să fie prăjituri făcute în casă. Pentru copii o mare distracție o reprezintă ajutorul dat în bucătărie. Să pună ei fructele în compoziția pentru pandișpan, sau să frământe și ei aluatul sau chiar să guste compoziția, toate sunt activități prefeferate de pitici, în bucătărie. 8. Fluturaș care caută flori Un alt joc pe care îl îndrăgim este să ne prefacem că suntem fluturași care caută flori. Avem și un fluturaș de jucărie și vizităm fiecare floare întâlnită în cale. Astfel că în curte, pe stradă, sau în parc, ne străduim să le reperăm pe toate, pentru fluturașul nostru. Se lasă cu multă distracție, râsete și parfum de flori:) 9. Facem baloane Una dintre activitățile noastre preferate sunt baloanele de săpun. Avem o mulțime de dispozitive pentru făcut baloane și ne jucăm cu ele oriunde, afară sau în casă. 10. Prinsul muștelor
Sună amuzant, dar este, de fapt, o activitate foarte distractivă pentru copii. Facem concurs, cine prinde cele mai multe muște. Evident, nu va fi prinsă niciuna de fapt, dar mai consumăm energia alergându-le:)
11. Ture în jurul casei
În fiecare seară, când se mai răcorește afară, pitica dă câteva ture în jurul casei. Este foarte interesant pentru ea, mai ales spatele casei și explorarea acelui spațiu îngust. Așa că, nu-i nicio glumă când îi spun să dea ture, chiar le dă, se distrează și are activitate fizică. Iar dacă mai are și competiție cu alți copii, turele sunt și mai aprige și muult mai distractive.
BONUS: Faceți înghețată de casă. Rețeta aici.
Acestea sunt activitățile noastre de vară, la aproape 3 anișori. Voi ce activități aveți și cum țineți piticii ocupați în zilele acestea toride?
🌞🌞🌞
😍
Chiar imi plac! 🙏🙏🙏