Unul dintre lucrurile care imi plac cel mai mult este sa descopar noi sau vechi stiluri de viata (lifestyle cum ar zice americanu', ca sa intelegem mai bine), adica exact cum traiesc oamenii intr-o anumita regiune, care sunt locurile de munca, cum arata casele lor, cum arata mijloacele de transport, divertismentul, efectiv viata in sine. Imi place foarte mult sa observ si sa analizez aceste lucruri oriunde merg si in tara si in strainatate, dar mai ales in muzee, pentru ca reprezinta singura sursa de cunoastere disponibila omului de rand care vrea sa afle mai multe despre cum traiau stramosii lui.
Pentru ca studierea stilului de viata este o pasiune pentru mine, efectiv m-am indragostit de Bran, de comuna Bran, nu numai de castel si o sa va povestesc si de ce.
Noi ne-am cazat acolo, in Bran, la o pensiune si a fost o decizie foarte buna pentru ca de acolo am putut merge sa vizitam atat castelul cat si muzeul satului, dar eram destul de aproape si de Rasnov ,de Brasov si chiar de Sinaia, astfel incat am mers si acolo sa vizitam.
Bran mi-a ramas asa de tare in suflet deoarce cred ca, contureaza bine o idee realista a unui castel medieval si a vietii medievale, a vietii taranilor care traiau in satele de langa castel. Din pacate, mobila din castel nu este cea originala, care nu s-a mai pastrat, insa chiar si asa, sunt unele poze care au supravietuit si care aratau camerele mobilate in diferite epoci, cele mai multe fiind din perioada in care castelul era al Reginei Maria. Insa, pe langa castel, mi-a placut foarte mult si Muzeul Satului din Bran, care este chiar langa castel si poate fi vizitat si care da o imagine de ansamblu asupra vietii traite de stramosii nostri.
As vrea sa va spun putin si din istoria locului pentru ca astfel daca decideti sa il vizitati sau daca l-ati vizitat deja farmecul locului sa fie si mai mare stiind exact pe ce podea calcati, cate sute de ani are si cine a mai calcat inaintea voastra pe ea.
Castelul Bran a fost construit in anul 1382, Bran fiind atunci granita dintre Transilvania si Tara Romaneasca, trecatoare si totodata drum comercial. A fost construit de brasoveni cu sprijinul regelui Ludovic I de Anjou, acestia dorind sa isi consolideze pozitia economica prin supravegherea drumului comercial ce traversa trecatoarea prin Carpati. La inceputul secolului al XV-lea cetatea a fost incredintata lui Mircea cel Batran ca sprijin impotriva otomanilor. In 1459 prin Bran trec si trupele domnitorului Vlad Tepes care ataca si jefuiesc Brasovul din cauza unei neintelegerii intre domnitorul Munteniei si brasoveni.
Cu timpul, brasovenii au devenit unicii detinatori ai cetatii Bran. In 1920, castelul a fost donat de autoritatile orasului Brasov, noii familii regale, lucru care a constituit salvarea castelului si singura lui sansa de a fi pastrat pana in zilele noastre. Pe langa lucrarile de restaurare facute de Regina Maria cu ajutorul arhitectului ceh, Karel Liman, a fost introdusa apa curenta in castel, iar in apropiere a fost construita o uzina electrica la care au fost racordate si satele din apropiere, Bran, Simon si Moeciu. Dupa moartea Reginei Maria in anul 1938, castelul devine proprietatea principesei Ileana. Principesa Ileana a indragit castelul foarte mult si s-a preocupat de intretinerea lui, insa fiind casatorita cu arhiducele Anton de Habsburg, principesa a fost nevoita sa stea mult timp departe de resedinta sa de suflet, Bran. Dupa abdicarea Regelui Mihai, castelul a intrat in propietatea statului timp in care s-a degradat vazand cu ochii, pana in anul 2009 cand a fost retrocedat mostenitorilor principesei Ileana, restaurat, mobilat si transformat in muzeu privat, ceea ce este si astazi.
Cam aceasta este istoria tumultoasa a acestui castel si cand te gandesti cate generatii si cate tipuri de oameni i-au trecut pragul parca e de necrezut ca sta si acum in picioare.
Biletul pentru a putea vizita castelul este de 25 ron pentru adulti si 10 ron pentru studenti. Pentru a putea vizita Muzeul Satului din Bran aveti nevoie de 8 lei sau, daca sunteti studenti, de doar 2 lei si merita din plin, va asigur.
Pentru ca a trecut ceva timp de cand am vizitat Branul , pozele sunt putin mai vechi si nu pot cuprinde frumusetea locului, dar sper totusi sa va placa!
P.s. In noiembrie-decembie in fiecare an sunt Zilele Portilor Deschise la Castelul Bran, cand puteti vizita mult mai mult decat se viziteaza in restul anului. Nu am reusit exact sa aflu cand vor fi anul acesta, insa stiu ca dureaza 30 de zile, deci cel mai probabil cuprind luna noiembrie. Indata ce voi afla, voi updata postul.