Atunci când eram gravidă, nu mă gândeam foarte des la cum va fi după naștere. Cel puțin, nu mă gândeam atât de mult precum la nașterea propriu-zisă. Pentru naștere citisem o groază de informații, întrebasem mămici despre experiențele lor, despre fiecare etapă separată a nașterii șamd. Daar, pentru ceea ce urma după naștere, nu am alocat atât de mult timp și efort.
Acum sfătuiesc toate prietenele mele, care urmează să devină mămici, să se informeze mai degrabă despre ceea ce urmează după naștere, decât despre nașterea propriu-zisă (deși e foarte important să fii pregătită și pentru asta), deoarece, până la urmă, nașterea durează câteva ore (deși am auzit povești și cu câteva zile), însă lucrurile cu care te vei confrunta după naștere, vor dura mult mai mult decât câteva ore, de aceea, cu cât ești mai pregătită, cu atât mai ușor îți va fi.
Așa că iată care sunt lucrurile la care să te aștepți după naștere, cel puțin, cele cu care m-am confruntat eu:
1. Burtă
Sunt sigură că asta nu e chiar o surpriză. În general, se cam știe că după ce ai devenit mămică, rămâi cu burtică. Problema este că s-ar putea să fii surprinsă atunci când burtica de după sarcină este de fapt o burtă mare, care atârnă îngrozitor🙈. Depinde de la femeie la femeie, însă trebuie să fii pregătită pentru această posibilitate. În general, imediat după naștere, rămâi "gravidă" cam în 5-6 luni. Ulterior, uterul se contractă, urmând ca în 6-8 săptămâni să revină la mărimea de dinainte de naștere. Însă cu kilogramele în plus și burtica rămasă, va trebui să îți acorzi cel puțin 9 luni ca să le dai jos într-un mod sănătos. În 9 luni le-ai pus, în 9 luni le dai jos. Cel puțin, la mine exact așa a fost, 9 luni :) Deci, acordă-ți timp!
2. Cade părul
În sarcină, podoaba ta capilară este mai bogată și mai frumoasă decât oricând, deoarece estrogenul împiedică părul să cadă, în sarcină, însă după naștere, nivelul estrogenului scade, urmând ca surplusul de păr să cadă. De obicei, părul începe să cadă la 3-4 luni după naștere, apoi revine la normal între 6-12 luni. Unele femei nici nu vor sesiza această schimbare, în timp ce, pentru altele va fi un real motiv de îngrijorare.
3. Hormoni peste tot!
Eu, în prima lună după naștere, aveam oră fixă de plâns. La ora 6 după-amiaza, în fiecare zi, plângeam. Și îi spuneam soțului că știu că sunt hormonii, dar nu mă pot abține 😂Nu aveam un motiv rațional, ci doar știam că, după-amiaza, viața e neagră și grea :)) Din, nou, depinde mult de la o femeie la alta, de la un organism la altul, cum se vor manifesta efectele scăderii progesteronului de după naștere. Înconjoară-te, în prima lună post partum, cu oamenii cu care ești foarte familiară, la care poți să țipi, să te enervezi etc (deși, după ce îți revii va fi nevoie de scuzele de rigoare), deoarece vei fi extrem de sensibilă la orice cuvânt, vei fi extrem de obosită, mereu cu nervii în tensiune, sau poate nu :) Poate vei fi norocoasă și dezechilibrul hormonal se va manifesta cu o creștere exagerată a energiei tale. Este posibil, mai rar, dar nu imposibil! Keep the hope alive :)
4. Sânge
Mm.. din păcate vorbim despre mult sânge. Eu am fost de-a dreptul șocată de cantitate și durată. Sângerarea vaginală după naștere, este totuși normală. Lohiile, după cum se numește această sângerare, reprezintă eliminarea sângelui produs în plus, în timpul sarcinii ( adică 50% din totalul sângelui din corp) și curățarea uterului. În prima săptămână va fi destul de abundent și înfricoșător de roșu, apoi se va mai domoli. Ar trebui să dureze cam 6 săptămâni după naștere. Lohiile sunt normale atât în cazul unei cezariene, cât și în cazul nașterii naturale.
P.s.: În cazul în care sângerarea este foarte foarte abundentă și nu se domolește după câteva săptămâni și dacă ai și frisoane, sună doctorul.
P.s.2: Nu folosi tampoane (gen OB etc.), riști o infecție! Doar absorbante ( există unele speciale pentru perioada post partum, la farmacie)
5. Durere
Pentru ca uterul, care a găzduit bebelușul, să ajungă înapoi la dimensiunile inițiale, se va contracta. Aceste dureri sunt comparabile cu durerile menstruale. Pentru mine nu au fost așa dure, de nesuportat, însă am înțeles că alte femei au nevoie de anestezie ca să le poată suporta. Pe mine mai mult m-a durut mâna, acolo unde au pus branula pentru perfuzie, decât contracțiile propriu-zise😜 (le-am zis să o dea jos destul de repede că sigur nu voi avea nevoie de anestezie). Dacă alăptezi, vei simți aceste dureri în special în timp ce alăptezi. Dar sunt perfect normale și asta înseamnă că uterul tău își revine la loc, deci vei scăpa de burta de gravidă.
6. Sâni umflați
Sânii vor deveni, probabil, înroșiți, umflați, inflamați și angorjați cu lapte pentru o zi sau două după naștere. Vor începe să fie mai puțin inflamați după 3-4 zile dacă nu alăptezi, iar dacă alăptezi își vor reveni la normal după ce vei încheia alăptarea. De asemenea, poți prezenta scurgeri de lapte timp de câteva săptămâni, chiar dacă nu alăptezi. După ce închei alăptarea, sânii vor reveni la normal, însă vor fi puțin mai lăsați și probabil cu vergeturi. Eh, câte sacrificii facem pentru copii, nu-i așa? :)
7. Oboseală
Nu am cuvinte să descriu gradul de oboseală pe care l-am experimentat în prima lună după naștere. A fost un total șoc pentru organismul meu. Problema era că nu reușeam să dorm tot timpul când dormea Iunia, fie aveam ceva de făcut, fie efectiv nu puteam adormi (când ești prea obosită, intri într-un cerc vicios și nu reușești să mai adormi nici atunci când ai avea posibilitatea). Ce poți face? Cere ajutor! Cheamă mama, soacra, prietene, soțul, oricine te poate ajuta chiar și câteva ore cu treburile casnice sau efectiv să ia bebele la o plimbare, pe afară, câteva ore. Eu nu puteam dormi atunci când Iunia era în casă. Eram mereu stresată că poate are nevoie de ceva, că poate nu doarme bine șamd. Dar dacă o lua soțul la plimbare, știam că e în siguranță, pe "semnătura" lui, mă relaxam și puteam adormi. Dar, dacă poți, dormi ORICÂND doarme bebele. E foarte important mai ales în primele luni.
8. Uimire
Nu știu cum să descriu sentimentul acesta mai bine. Nu l-am experimentat până când nu am avut un copil. Stăteam și eu și soțul și ne minunam de cât de mititică și fragilă și scumpă era. La primul zâmbet am fost topiți, la primul gângurit la fel. Și acum suntem topiți după ea și nu încetează să ne uimească în fiecare zi. A fost copleșitor să o vedem alergând singurică la doar un an după ce a ieșit din burtică. E o bucurie de nedescris, bucuria de a fi părinte.
Așa că, toate stările și schimbările prin care treci și vei trece după naștere, unele deosebit de dure și șocante, vor merita din plin. Vei vedea că nu ajung nici măcar aproape de a egala un singur moment în care puiul tău îți zâmbește. Curaj! :)
P.s.: Dacă vrei să citești un articol mai personal, mai realist, care reprezintă trăirile mele în perioada de după naștere, ăl găsești aici.
#lacesateasteptidupanastere #burtadupanastere #lohiidupanastere #sangeraredupanastere #cadeparuldupanastere #hormonidupanastere #schimbarihormonaledupanastere #tampoanelohii #infectiedupanastere #dureridupanastere #durerideburtadupanastere #durerideburtaalaptare #contractiiuter #saniidupanastere #saniialaptare #obosealadupanastere #8schimbaridupanastere #schimbariprincaretrececorpuldupanastere #ceseintampladupanastere #schimbaridupanastere #lauza #perioadadelauzie #ceseintampladupanastere