top of page
Poza scriitoruluiLittle Corner Of Joy

Săptămânile minune: cum și când


Sunt o persoană cărei îi place să citească. Îmi place să fiu pregătită pentru orice situație, chiar și ipotetică de-ar veni peste mine. Așa că, în sarcină, am citit tot ce am prins. Mă gândeam că astfel voi fi mult mai bine pregătită. Însă nu știu cum se face că nu am dat deloc peste conceptul acesta de "săptămânile minune"(wonder weeks) ale bebelușilor. Așa că m-am trezit cu un bebe care plângea non-stop, care voia doar în brațe și care voia atenție TOT TIMPUL. Sau așa mi se părea mie. Tocmai atunci când parcă era puțin mai bine, iarăși urma o perioadă "dificilă". Eram sigură că greșesc undeva, că ceva nu fac bine, sau că al meu copil e "defect". Părea că nu e deloc cum mi se spusese mie, cum că e ușor când e mic, doar mănâncă și doarme non-stop😅 Ei bine, atunci când am aflat de fapt că nu eram eu de vină și că nu este nimic în neregulă cu copilul meu, lucrurile au început să se îndrepte. Cum era o perioadă mai grea, știam că este o săptămână minune, în care bebe învață ceva nou și abia așteptam să văd cum se va manifesta noua abilitate la ea, astfel că nici nu mai conta că era mai greu.

Ce sunt săptămânile minune?

Acest concept a fost introdus de doi olandezi după ce au studiat subiectul timp de 30 de ani. Ei au scris o carte, numită chiar "Wonder weeks", în care este descrisă teoria conform căreia dezvoltarea cognitivă a copiilor nu este liniară, ci se realizează în salturi. Adică un copil nu învață în fiecare zi câte o abilitate nouă, în mod constant, ci are o săptămână în care tot ce a experimentat este pus cap la cap și copilul dezvoltă o serie de abilități (salt mental), cu care încearcă apoi să se obișnuiască și pe care urmează să le aprofundeze. Acest lucru este înfricoșător pentru bebeluși, de aceea, în aceste perioade, ei au nevoie mai mult să fie ținuți în brațe și alinați și de aceea au nevoie de mai multă atenție ❤️


Care sunt săptămânile minune?

Saltul Mental 1: Senzații

Acesta are loc în jurul vârstei de 5 săptămâni a bebelușului. Percepția bebelușului despre lumea înconjurătoare se schimbă, iar el începe să simtă din ce în mai multe senzații. Realizează, prin toate simțurile sale că nu mai este în uter.

În această săptămână bebelușul va fi mai plângăcios și probabil, va dormi mai puțin. Arată-i dragoste și afecțiune multă și ajută-l cu răbdare să descopere lumea din jurul său.


Saltul Mental 2: Tiparele

Acest salt are loc aproximativ în săptămâna a 8-a de viață a bebelușului. Practic el începe să pună în categorii toate senzațiile pe care le experimentează și să formeze tipare (modele) pe care le va recunoaște apoi. Începe să se diferențieze pe sine de lumea înconjurătoare și apoi să recunoască persoane și obiecte. În această perioadă poate începe să își studieze intens mânuțele(adică să le bage în guriță😜).

Ca și manifestări exterioare, se poate observa o scădere a poftei de mâncare și bebelușul poate fi mai plângăcios cerând atenție. În această perioadă îi poți stârni curiozitatea și stimula simțurile cu anumite sunete sau culori puternice.


Saltul Mental 3: Tranzițiile fine

Săptămâna 12 este cea în care bebelușul învață nuanțele și în care mișcările îi devin mult mai bine coordonate. Practic el va începe să simtă diferențele între materialele textile, sau nuanțele vocii mamei sale sau gradul de lumină din încăpere. Tot în această săptămână va începe să prindă obiectele cu mânuța.

În această săptămână somnul va fi perturbat, bebelușul poate fi mai tăcut ca de obicei și este posibil să nu mănânce la fel de mult. Ce poți face să îl ajuți în perioada aceasta este să îi pui la dispoziție diferite texturi, sau obiecte pe care să le poată apuca. De asemenea îl poți ajuta să se concentreze asupra sunetelor (veșnica replică a părinților "shh ce se aude?" va funcționa perfect).


Saltul mental 4: Evenimentele

În jurul săptămânii 19, copilul leagă secvențe, realizând un eveniment. De exemplu pentru a băga o jucărie în gură, copilul o va apuca în mânuță, apoi o va analiza și apoi o va duce direct la guriță.

Legarea secvențelor va produce schimbări de dispoziție în copil și va fi când foarte plângăcios, când cel mai vesel copilaș, dar întotdeauna va cere atenția ta :)

Îi poți stimula atenția cu jucării interesante arătându-i modul în care acestea funcționează. De asemena, îmi amintesc că în această perioadă la noi peek-a-boo funcționa foarte bine (până ne-am prin și noi și i-am zis în română "baau") și încă funcționează atunci când e obosită😄


Saltul mental 5: Relațiile

În săptămâna 26 aproximativ, copilul începe să înțeleagă/să vadă distanța dintre oameni și obiecte, adică își dă seama de poziționare (în spate, în față, deasupra sau dedesubt). De asemenea, el începe să înțeleagă relația cauză-efect. De exemplu, va încerca să vadă ce se întâmplă dacă aruncă jucăria din mână și cum reacționează cei din jur la aceasta. Tot aici poate apărea și anxietatea de separare, atunci când bebelușul va realiza că mama poate "dispărea". Peek-a-boo ajută mult și în această perioadă și mai ales jocul în care jucăriile vin și pleacă, pentru a înțelege că acestea mereu și mereu se întorc (la fel cum va face și mama).


Saltul mental 6: Categoriile

În săptămâna 37 bebelușul va realiza că obiectele pot fi puse în categorii (jucării, mâncare, persoane etc). Va încerca să vadă diferențele și asemănările dintre obiecte. De obicei, la această etapă distrug jucării, adică se uită "înăuntru" analizând exact din ce și cum este compusă jucăria respectivă, punând-o într-o anumită categorie, în căpșorul său. În această perioadă e posibil să se poarte mai mult ca un bebeluș, care vrea în brațe și se agață de haine (deși credeam că am depășit cât de cât etapa). Aici eu am optat pentru ceea ce numesc sortare, adică i-am pus la dispoziție o mulțime de obiecte, pe care ea trebuia să le pună pe categorii, gen mingiuțe și cărți, sau cărți cu animale și poze cu noi (oameni). La vârsta aceea, mai mult stătea și le analiza și eu o puneam să recunoască persoanele sau animalele sau obiectele.


Saltul mental 7: Secvențele

Copilul învață, în săptămâna 46 de viață, importanța ordinii și învață cum să facă lucrurile, în ce ordine, ca să ajungă la ceea ce își dorește. De exemplu, dacă vrea să se dea jos din pat, trebuie întâi să se întoarcă cu spatele, apoi să pună un picior, urmând să îl pună și pe următorul. Practic, el învață planificarea. În această etapă are mare nevoie de încurajare și feedback și mai ales să fie lăudaț când reușește și încurajat când nu reușește (și desigur supravegheat pentru că uneori se poate răni în încercări).


Saltul mental 8: Programele

Copilul înțelege că diverse combinații de secvențe pot duce în același loc. Adică învață că sunt mai multe căi pentru a obține ceea ce își dorește. Aceasta se întâmplă în săptămâna 55 și poate coincide cu multe lucruri pe care le învață în acea perioadă, cum ar fi mersul în piciorușe. Va fi o perioadă resimțită și în somnul său, dar și în dispoziția sa.


Saltul mental 9: Principiile

În săptămâna 64, bebelușul începe să înțeleagă consecințele. Începe să înțeleagă că deciziile sale au consecințe. De asemenea, începe să se gândească cum să își îndeplinească un anumit scop, așa că uneori este plângăcios, supărăcios, sau simpatic sau încăpățânat, în funcție de ceea ce vrea să obțină. Practic, el învață principiile vieții, atât normele respectate în societate între oameni, cât și principiile care stau la baza realizării unui scop. La bebeluș, s-ar traduce într-un anumit mod lucrurile, adică o cărticică o răsfoiești punând mâna undeva în dreapta jos și dând paginile într-un anumit mod.


Saltul mental 10: Sistemele

În săptămâna 75, bebelușul poate înțelege și poate face diferența între sisteme, adică între familia lui și familia prietenului său, de exemplu. Înțelege că poate să aleagă cum să se poarte (frumos sau nu😜) și dezvoltă noțiunea de "sine" și conștiință. Practic aceasta este perioada în care putem stabili regulile și modul de comportare și putem realiza aceasta (vrând sau nu) prin imitare. Copilul își va imita părinții și va prelua de la ei modul de a se comporta în diferite situații. Deci să avem grijă, nu? :)


Acestea sunt salturile mentale pe care le face fiecare copil, la rândul său. Săptămânile trebuie calculate de la data probabilă a nașterii (adică săptămâna 40). Dacă un copil s-a născut mai devreme de termen, va face salturile mai târziu, dacă s-a născut după termen, le va face mai devreme, dar fiecare are ritmul său de dezvoltare.

Așa că dacă bebelușul tău plânge mai mult ca de obicei, doarme mai prost, este mai moody și solicitant și ai eliminat toate celelalte posibile cauze, cel mai probabil a învățat ceva nou, ceva ce abia așteaptă să îți arate.

Știai despre săptămânile minune? Cum s-au manifestat la copilul tău? Aștept povestea ta :)


2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page