top of page

Puseul de creștere: când și cum

Poza scriitorului: Little Corner Of JoyLittle Corner Of Joy


 Nu sunt foarte sigură, dar cred că am citit puțin despre puseurile de creștere atunci când eram gravidă. Însă ca cele mai multe lucruri, nu m-au interesat cu adevărat până când când m-am confruntat cu ele. Am auzit că vomiți în sarcină, dar am zis “nu poate fi așa de rău”, am auzit că nu dormi noaptea, dar m-am gândit “eh am mai pierdut eu nopți”, iar despre puseuri m-am gândit că sigur voi reuși să le identific și mă descurc, atunci când va fi cazul. Ei bine, nu a fost chiar așa. În primele zile, după ce am venit de la spital, a fost groaznic de greu tocmai din cauza faptului că nu am reușit să îmi dau seama că treceam printr-un puseu. Era schimbată, mâncată, odihnită.. de ce mai plângea? Nu puteam să concep că încă i-ar putea fi foame după cât mâncase. Problemele cu alăptarea (vezi aici) și faptul că Iunia plângea încontinuu, m-au terminat în primele zile. Plângea ea, plângeam și eu. Ulterior am căutat ca disperata pe internet “de ce îmi plânge copilul încontinuu?”, iar după ce am citit despre puseurile de creștere și le-am identificat corect, lucrurile au fost mult mai ușoare, pentru că am realizat că e ceva normal, că am un copil sănătos și că mai mult lăptic va rezolva problema. Mi-aș fi dorit să fi luat aminte mult mai bine la această noțiune, încă de dinainte de a naște. Dar până nu ești în situație, adevărul este că, nu te interesează cu adevărat. 


Așadar, hai să povestim mai multe despre puseurile de creștere, pentru ca atunci când va fi timpul să le poți recunoaște. 

Ce este un puseu de creștere?

Este o perioadă în care bebelușul tău crește. Bebelușii nu cresc liniar, în fiecare zi câte puțin, ci în salturi. Și aceste salturi sunt câteva zile în care bebelușul tău va mânca mai mult cantitativ și calitativ și în care va lua mult în greutate. Astfel că va fi o diferență semnificativă de greutate după puseu comparat cu perioada de dinainte. 


Când apar puseurile?

Cele mai multe și mai semnificative puseuri sunt în primele 12 luni și le voi lista, pentru a fi mai ușor:

  • la 2-3 zile după naștere

  • la 7-10 zile după naștere

  • la 2-3 săptămâni de viață

  • la 3 luni

  • la 4 luni

  • la 6 luni

  • la 9 luni

  • la 12 luni

Apoi vor continua până aproape de vârsta de 3 ani, însă nu vor mai fi așa de evidente sau grele.


Cum recunoști un puseu?

Atunci când bebelușul pare că nu se satură. Stă cu orele la sân și se enervează părând că nu e suficient lapte, sau dacă nu alăptezi, la o oră după ce i-ai dat biberonul, plânge din nou de foame. Pare incredibil și chiar nu te-ai gândi că îi este din nou foame, pentru că pare a mânca încontinuu. De asemenea, somnul poate fi perturbat, deoarece bebelușul este trezit de foame. Dacă până acum dormea și 4 ore neîntrerupt, la puseu, se va trezi mult mai des pentru a mânca. Dacă observi aceste simptome, fă un calcul și vezi dacă bebelușul este aproape de vârsta unui puseu, de mai sus. Ține minte că se calculează, în general, de la data probabilă a nașterii, deci dacă ai născut mai târziu, vei întâlni mai repede puseurile, iar dacă ai născut mai devreme de termen, te vei confrunta cu ele puțin mai târziu, însă vor fi foarte aproape de vârstele menționate mai sus. 


Cât durează un puseu de creștere?

În medie, durează cam două - trei zile, cred că maxim poate dura până la 6 zile, iar minim o zi. Însă având în vedere că la bebeluși nu sunt incluse doar zilelele, ci și nopțile, perioada poate părea interminabilă.

Ce să faci la puseu?

Dacă alăptezi, e foarte important să nu te dai bătută, crezând că nu ai lapte. Sunt doar câteva zile, iar lactația este dată de stimularea bebelușului, deci cantitatea de lapte produsă este dată de cât de mult suge bebe. Când bebe stă mult la sân, organismul nostru este programat să înțeleagă că e nevoie de mai mult lapte. Ideea aceasta super întâlnită “nu am lapte suficient” este un mit. Bebelușul tău este la puseu, are nevoie să mănânce mai mult, ține-l cât mai mult la sân. Dacă nu alăptezi, mărește cantitatea de formula în acele zile, însă, după ce trec, ai grijă să nu insiști ca bebelușul să mănânce mai mult decât vrea, pentru că riști să îi mărești stomăcelul. De obicei, după puseu, ei revin singuri la cantitatea de lapte obișnuită pentru vârsta lor. Pentru bebelușii hrăniți cu biberonul e important să nu insistăm să mănânce mai mult decât doresc ei.


De asemenea, este important să nu confundăm puseurile de creștere cu salturile mentale (vezi aici). Deși se suprapun de cele mai multe ori, nu au aceleași cauze și nici aceeași rezolvare. 

Tu cum ai reacționat când te-ai confruntat cu puseul de creștere? Ce sfaturi ai avea pentru o viitoare mămică?


2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

2 Comments


Alexandra Grigoras
Feb 27, 2020

👌👌👌

Like

Ana
Ana
Feb 23, 2020

Nu prea le-am recunoscut, sicer. Am făcut cum am simțit la momentul respectiv. Dar nu mi-am dat seama de un comportament specific de puseu.

Like
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page