Stăteam și mă gândeam azi că sigur sigur mai am o rețetă pe care nu am pus-o pe blog, pentru că știu clar că mai este ceva. Noroc că urmează să avem musafiri și atunci mi-am amintit rețeta mea preferată pentru musafiri (când vin ei pe la noi, dar și când mergem noi pe la ei :) ) și anume, checul sărat. Aah lumină! Asta era rețeta!!!
De obicei, îl fac cam cu ce am prin casă, uneori se întâmplă să am doar două-trei ingrediente, în afară de ouă și făină, deci poți fi creativ cu ceea ce pui în el. Dar hai să vedem ce ingrediente am folosit eu cel mai des.
Ingrediente:
7 ouă
7 linguri de făină
200g măsline
300g șuncă presată
un ardei roșu
300g cașcaval
o linguriță și jumătate de praf de copt
sare
piper
Uneori, am mai folosit și cam 150g de ciuperci dar mi s-a părut prea încărcat și cu ele.
Mod de preparare:
1. Dăm cașcavalul pe răzătoare, sau îl tăiem mărunt.
2. Mărunțim măslinele și ardeiul și le adăugăm peste cașcaval.
3. Tăiem șunca presată în cubulețe și o adăugăm în bol.
4. Separăm gălbenușurile de albușuri.
5. Adăugăm gălbenușurile în bol.
6. Adăugăm faina și praful de copt amestecând după fiecare lingură.
7. Batem, separat, albușurile cu mixerul, până când se transformă în spumă.
8. Adăugăm spuma treptat, amestecând, cât se poate de ușor, cu lingura.
9. Pregătim tava (eu folosesc de obicei un vas de yena care cuprinde toată compoziția, pe care îl acopăr întâi cu hârtie de copt, dar merge foarte bine și o tavă normală).
10. Punem compoziția la cuptor la 180 de grade, pentru 35 de minute.
11. Poftă bună!
Notă: Ca și la pandișpan, regula este ca numărul de ouă să fie egal cu numărul de linguri de făină. Astfel încât, rețeta clasică este cu 4 ouă și 4 linguri de făină, ca să iasă compoziție cât pentru un chec clasic, iar dacă îl vrei mai mare, adaugi mai multe. De asemenea, poți pune orice “resturi” ai prin frigider și te poți juca cu rețeta aceasta, în funcție de ceea ce ai prin casă.
Notă 2: Checul va ieși umed, din cauza cascavalului, deci evident, nu merge testul acela cu scobitoarea, ca și la un chec obișnuit.
Este una dintre rețetele cele mai folosite și apreciate de mine. Aa și dacă din poză ți se pare puțin uscat checul, este din cauză că am uitat să îl fotografiez atunci când l-am scos din cuptor și am făcut poza abia a doua zi dimineața, la ce mai rămăsese din el😂 Oops!
Cum ți se pare rețeta mea de chec sărat? Numai bună de aperitiv, nu-i așa? O vei încerca?