top of page
Poza scriitoruluiLittle Corner Of Joy

De ce e important ca mamele să citească


Probabil te gândești: “unde ar mai trebui să încapă și cititul pe lista mea zilnică, deja plină ochi cu lucruri de făcut?”Adevărul este că mamele au deja multe pe farfurie. De dimineața de când te trezesti nu stai o clipă, indiferent că lucrezi în casă, sau în afara casei. Seara, nu mai știi ce și cum să faci să le pui pe toate în ordine, ca să o poți lua de la capăt, a doua zi.

Și apoi, poate multe dintre noi ne gândim că nu e așa important cititul și că am vrea să facem altceva în timpul nostru liber (aproape non-existent), dar adevărul e că deși cititul nu este un lucru urgent pentru noi, este un lucru important. Și chiar dacă nu crezi că este ceva ce ți-ar plăcea, sau te-ar ajuta să te relaxezi, dă-i o șansă! Cititul te poate ajuta să te încarci, să mai “evadezi” într-o altă lume, una fără scutece de schimbat, jucării de lego pe care calci mereu și gălăgie non-stop. De altfel, dacă nu îți place și nu îți place să citești, poți încerca să asculți. Majoritatea cărților pot fi găsite acum și în format audio și le poți asculta în timp ce speli vasele, în trafic spre serviciu sau pur și simplu oricând faci o activitate ce nu necesită efort mental. Știu.. problema principală este timpul. Însă, pentru ca ceva să își facă loc în orarul nostru super plin, trebuie să devină o prioritate și cu siguranță se va găsi și timpul necesar.

Așadar, iată de ce cred eu că ar trebui să îți faci o prioritate din a citi, atunci când ești mămică: 1. Pentru Refresh Știi cum ți se spune atunci când zbori cu avionul legat de masca de oxigen? Cum că în cazul unor turbulențe, atunci când cad măștile de oxigen, va trebui întâi să îți pui ție masca și apoi copilului tău. Instinctiv, îți vine să îi pui lui masca, dar adevărul este că s-ar putea să nu mai apuci să o pui nici copilului, nici ție, dacă nu o atașezi tu prima dată, ca să poți fi suficient de oxigenată, să îi poți pune masca lui și să poți gândi bine situația și să fii acolo să îl protejezi. Eu cred că așa e și în viață. Sunt sacrificii care trebuie făcute și pe care le facem pentru copiii noștri, dar adevărul e că dacă le ducem la extrem, nu ne va merge doar nouă prost, ci și copiii noștri vor suferi. În această categorie cred că intră cititul. Pentru că avem nevoie și noi, mamele, să ne încărcăm bateriile, să avem doar o jumătate de oră pentru noi și să ne cufundăm într-o lectură ce ne captivează. Să evadăm într-o lume imaginară și să fim doar noi cu povestea, filă după filă.

2. Pentru a ne informa Când eram mică, tot ce îmi doream era să se termine școala odată. Să ajung și eu adult și să se termine cu tot învățatul și lecturile și temele infernale. Devenind adult, mi-am dat seama că înveți toată viața. Într-un fel sau altul, dar tot înveți. Iar cititul te ajută, să afli lucruri noi și fascinante, lucruri la care poate nu te-ai gândit niciodată și să îți deschidă mintea, pentru noi perspective. Să cresti, să evoluezi, să avansezi. Știu o mamă cu 7 copii, care însă citea cărți cot la cot cu copiii ei. Ea nu s-a limitat doar la jobul ei solicitant, de altfel ( vorbim de 7 copii totuși!!!), ci și-a făcut timp să citească, să nu rămână blocată doar în ceea ce făcea și vedea zi de zi. La fel și noi. E posibil să tindem să rămânem blocate în ceea ce facem, fie că încă mai suntem acasă cu copiii, fie că mergem la serviciu. Pentru că și la serviciu, te documentezi, dar doar în domeniul tău. Și poate crești profesional, dar revenind la masca de oxigen, ai nevoie și de alte resurse pentru copilul tău. Dacă vrei ca el să învețe, să înțeleagă valorile tale și să devină un om matur și de caracter, în primul rând, trebuie să fii tu acel om. Educația se face în familie, iar copilul te are pe tine ca model.

Și așa ajungem la motivul următor. 3. Dacă tu citești, va citi și copilul tău Nimic mai simplu! Dacă al tău copil te va vedea că citești, că îți e drag de cărți, îi va fi și lui. Cât sunt mici mici, e bine să îi expunem la cât mai multe cărți pentru copii și cu siguranță vor prinde drag de ele. Dar, dacă mai târziu, crescând, copilul nu va vedea că în familia și în casa lui, cititul este valoros, nici el nu va face o prioritate din a citi. Și am prea multe exemple în minte, din păcate. Pentru mine cititul este o prioritate, a fost dintotdeauna. Probabil este și modul în care sunt construită, însă vine și din familie, din modul în care părinții mei chiar m-au încurajat să citesc. De când sunt mămică, nu mai citesc atât de des precum mi-aș dori, dar uneori, când Iunia are ocupație (sunt diverse jucării sigure, care o mai țin ocupată 15-20 de minute), profit de timp, iau cartea lângă noi și citesc. Când are nevoie de mine, mă strigă, las cartea jos și răspund nevoilor ei, apoi o iau din nou și revin la citit. Nu citesc mai mult de 3 pagini legate, de obicei, dar e important și pentru mine, să mă relaxez și pentru ea, să fiu eu relaxată, liniștită și binedispusă și să fie conștientă că și eu citesc de drag, nu doar îi bag ei pe gât cărțile pentru copii. Și culmea, am surprins-o de o mulțime de ori, răsfoind interesată pagină după pagină, din cărțile citite de mine și prefăcându-se că citește😅 Pe cuvânt, chiar am filmat-o! Mi s-a părut amuzant atunci, dar uitându-mă în urmă, realizez că am învățat-o o lecție importantă, fără ca măcar să fi predat ceva.

4. Pentru că ecranele ne tâmpesc Aici nu mă refer doar la partea în care lipirea zilnică de un ecran îți omoară neuronii (deși e și asta), ci mai ales la partea în care te obosește, te termină psihic, îți reduce drastic răbdarea și îți alimentează o adicție periculoasă. De obicei, ca și mamă, cauți și tu puțină relaxare și cum prinzi un moment zici: “hai să mă mai uit puțin pe Facebook”, gândindu-te că scroll-urile te vor face mai fericită, mai relaxată și vei mai prinde și tu un moment pentru tine. E facil, la îndemână, telefonul mereu accesibil. Problema e că nu este ca și cu o carte, pe care o pui jos linistită și răspunzi nevoilor copilului tău. Nu. E o adicție. Pui jos telefonul și te simți și mai obosită și mai terminată și ai și mai puțină răbdare. Rezolvi repede ce e de rezolvat cu copilul, ca să te poți întoarce la telefon, pentru că.. este o adicție și te mănâncă degetele dacă nu ai verificat o oră telefonul. Și nu fac pe ipocrita, evident, vorbesc din experiență. Dar nu-mi place și adevărul e că, o carte mă ajută să am parte și de relaxarea dorită, dar fără efectele negative ale unui ecran. Cunosc persoane cărora nu le vine natural și nu le place să citească. Însă aceste persoane (născute în perioada comunistă) deoarece nu aveau acces la tehnologie, ei bine, de cele mai multe ori nici la curent, citeau muulte cărți faine. Povestind despre asta, o descriu ca fiind o perioadă frumoasă din viață, lăudând cărțile și cât de mult le-a plăcut să cutreiere tărâmuri imaginare. Bineînțeles, după ce au avut acces la tehnologie, nici nu s-au mai atins de cărți. Dar întrebarea rămâne, pentru cei cărora nu vă place neaparat să citiți: Oare nu este și din cauza mediului și a unui timp prea mare petrecut în fața ecranelor? Ce s-ar întâmpla dacă ai limita accesul la ecrane?

5. Pentru că vezi prin ochii altora Cărțile ne ajută să vedem alte personaje, povesti de viață, reale sau fantastice și întâmplări, dar din afară. Ne ajută să privim obiectiv. Să filtrăm povestea sau informația prin ochii noștri, dar punându-ne în “papucii” personajului și reușind să empatizăm cu el. Ei bine, aceasta este o calitate, când vine vorba de crescut copii. Să te poți pune în pielea lui, să înțelegi de ce face așa în anumite situații și de ce nu procedează cum te-ai aștepta, în altele. Fiind foarte implicată și uneori luând lucrurile personal, s-ar putea să nu te poți detașa, ca să înțelegi. Și exact aceasta ne învăță cărțile să facem, să privim obiectiv. Am scris mai mult decât doream, dar este un subiect așa de vast și cu atât de multe beneficii, încât mi-a plăcut să îl dezvolt. Și pentru că articolul acesta îl citești pe un blog, vreau să spun că eu nu neg beneficiile tehnologiei, sau a cititului pe bloguri sau online. Dimpotrivă, sunt foarte folositoare și era aceasta a Internetului a adus acces la informație, foarte multă informație. Este extraodinar să avem atâtea resurse la doar un click distanță, însă informația fiind foarte multă s

i variată, este important să o filtrăm. Iar pentru aceasta avem nevoie de resurse ce trec dincolo de un simplu articol, avem nevoie de cărți, ca să creștem și să ne maturizăm. Și mai ales, avem nevoie de cărți, ca să ne relaxăm și să mai domolim ritmul și așa prea alert al vieții.

Așadar, dragă mămică, ai grijă și de tine însăți, ca să poți avea apoi grijă de cei mici ai tăi. Citește și iarăși citește :)

2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page