top of page
Poza scriitoruluiLittle Corner Of Joy

Cât de gros ne îmbrăcăm copiii


Acum câțiva ani buni (pe când nici nu eram încă măritată și nu aveam niciun gând de copii) am fost în vizită la o familie de canadieni. 

Era, ca și acum, un început de primăvară, când vremea îți cam joacă feste, acum e cald, acum e frig. 

Copiii lor se jucau pe gresia din hol (neîncălzită), având mâinile și picioarele goale. Practic, fetița avea doar o rochiță subțire de vară și chiloțeii pe ea. Eu.. eram în flanel. 

Inițial, am avut un șoc. Îmi era frig doar când mă uitam la acei copii, însă am pus-o pe seama faptului că sunt canadieni, unde se știe ce ierni grozave au, deci cu siguranță de asta își țineau copiii fără câteva straturi bune de haine pe ei.

Peste câțiva ani buni, am devenit și eu mamă și mi-am dat seama că de fapt nu ține de temperatura din țara ta, ci de mentalitate, modul cum îți îmbraci copiii. 

Am născut în August, când era o căldură de transpirai doar stând pe loc. Mare mi-a fost mirarea când au apărut discuții, la care nici nu mă gândisem, de genul “cu ce scoți copilul din spital”, sau “îi trebuie căciuliță chiar dacă e caniculă” și mai ales, discuția pro și contra despre aerul condiționat la copil. 

Eu personal, nu sunt o persoană panicata și nu sunt nici o mamă panicată. Evident, voiam să o “scot din spital” într-un body cu mânecă scurtă și colănței, fără căciulă. La plimbări, la fel. Iar cu aerul condiționat, nici nu mi-am pus problema să nu îl folosim la 40 de grade Celsius la umbră. 

Și așa am și făcut! 

Am ieșit cu pitica din spital, îmbrăcată lejer și am pus-o în mașină, în scoica ei. Am dat drumul la aer condiționat și m-am asigurat că nu bate spre ea. 

La plimbările de seară, la fel. Body cu mânecă scurtă și eventual o păturică subțire de muselină. Fără căciulă, în ciuda insistențelor altora. 

Rezultatul? 3-4 răceli în aproape trei ani de zile! Răceli care au ținut maxim 4 zile (de obicei în 2-3 zile îi trece de tot). 

Nu spun că doar acesta este motivul faptului că nu prea a fost bolnavă, dar cred că a ajutat mult că nu am sensibilizat-o și cocoloșit-o atunci când nu era cazul. 

De unde este de fapt, toată această manie, a noastră, a românilor, cu înfofolitul copiilor? 

Părerea mea (și mi-o asum) este că vine din lipsa de informare și din asumarea unor principii de creștere a copilului luate din generația bunicilor și părinților noștri, fără să cercetăm de ce e așa și dacă e cel mai bine așa. 

De exemplu, aceasta cu căciulița este clasică. Dacă nu îi pui căciuliță copilului, în orice sezon, vei fi catalogată ca o mamă iresponsabilă( mai ales de către generația mai în vârstă). Pentru că așa ne-au crescut părinții noștri și ni s-a inoculat în cap ideea că răcim de la curent și de la frig. Ce dacă sunt 40 de grade afară? Fără căciulă răcești!

Dragilor, noi răcim din cauza virușilor și a bacteriilor. Da, aceștia sunt purtați în aer, dar nu curentul le provoacă. Nu curentul ne îmbolnăvește, iar căciulița e doar un confort psihic al mamei sau bunicii, căci în realitate căciula nu are nimic de-a face cu virozele! 

Deci cum ar trebui să ne îmbrăcăm copiii?

La fel cum ne îmbrăcăm pe noi! Dacă eu nu simt nevoia să port geacă, nici copilului nu-i trebuie. E suficient un hanorac. Dacă nu simt nevoia să port ceva pe cap, nici copilul nu simte, îți garantez. Copiii mult prea îmbrăcați, vor fi agitați, morocănoși și se vor deshidrata mai ușor. Vor deveni copii sensibili, care se vor îmbolnăvi mult mai ușor. 

În mod normal, temperatura în camera unui bebeluș trebuie să fie undeva între 22-24 de grade Celsius. În acest caz nu are nevoie de hăinuțe extra, sau căciuliță. În caz contrar, riști supraîncălzirea, deci agitația și nesomnul bebelușului. 

Doar în timpul somnului, e nevoie să îl acoperi cu o păturică, deoarece temperatura corpului scade puțin, în timp ce dormim. 

Eu nu spun să ții copilul dezbrăcat toată ziua, ci militez pentru echilibru. Dacă ai o temperatură optimă în casă, sau dacă afară este suficient de cald, nu înfofoli copilul. Îmbracă-l la fel cum te îmbraci și tu! Nu da curs ideii că este mic și sensibil și că se va îmbolnăvi. În felul acesta, îl sensibilizezi chiar tu și îl condiționezi să se îmbolnăvească, imediat ce nu mai este învelit ca într-un cocon. Aceste lucruri ți le va spune orice medic bun. Nu am auzit niciun medic pediatru care să recomande îmbrăcarea excesivă a copilului, ba chiar dimpotrivă. 

Tu ce spui? Cum ți se pare perspectiva mea legată de modul în care ne îmbrăcăm copiii? 

3 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page