top of page
Poza scriitoruluiLittle Corner Of Joy

Listă: ce îți trebuie pentru grădiniță


În duminica de dinaintea începerii școlii căutam de zor informații despre ce anume îți trebuie atunci când duci copilul la grădiniță. Voiam o listă concretă și bine structurată.

Din păcate, nu am găsit. Așa că, deși cel mai probabil, toată lumea a început deja grădinița, vreau să pun eu pe blog această listă, de care aș fi avut mare nevoie săptămâna trecută. Și o să o scriu acum, cât încă mai am informațiile proaspete în minte, ca să fie de folos la anul, când alți părinți, vor căuta la rândul lor acea listă clară.

Să o luăm cu începutul. Iată lista de cumpărături pe care o recomand eu, după ce m-am prins și eu cum stă treaba cu grădinița: 1. Cutie pentru pachețel Ai nevoie de această cutie doar dacă duci copilul la grădiniță cu program normal (sau scurt), până la ora 12:00. Ideal este să găsești o cutie frumoasă, cu desene, pe care să o aleagă copilul. Și mai ideal este să găsești o cutie compartimentată. Noi nu am găsit și deși folosim una necompartimentată acum, încă mai caut. Te ajută mult să îi pui sandviș-urile într-un compartiment și fructele sau legumele sau nucile sau orice îi mai pui copilului pe lângă, în alt compartiment. Deocamdată eu folosesc pentru fructe o punguță cu zip de la IKEA, pe care o pun în cutuța propriu-zisă. În prima zi, i-am pus fructele într-o altă caserolă mică, dar nu a fost de folos, deoarece doamna educatoare îi roagă pe copii să își ia singuri pachețelul de la ghiozdănel, din dulap, iar pitica nu poate să le ia pe amândouă. Așa că, folosim Punguța, până găsesc eu o cutiuță compartimentată care să îmi placă.

Dacă ești ca mine (care nu am mai avut tangență cu grădinița încă de când am fost eu însămi la grădiniță), atunci uite așa arată o caserolă pentru pachețelul copilului. 2. Opincuțe Se pare că atunci când intră în clasă, copiii trebuie să își schimbe încălțările și astfel să nu intre cu cele “de stradă”. Noi i-am luat niște opincuțe ușoare, pe care să și le poată pune singurică, de la Pepco. Merg și botoșei sau papucei, orice găsești mai comod.

3. Colănței Ca tot românul eu i-am luat blugi piticei, că așa îmi aminteam eu că îmi luau ai mei în fiecare an când începea școala. Ei bine, după prima zi de grădi, m-am prins și eu că e mai bine să îi iau colanți. Sunt mai comozi, mai ușor de găsit și pentru că sunt mai ieftini nu o să te doară inima când îi rupe sau îi pătează. Noi ne-am înghesuit cu alte câteva familii chiar în prima zi de școală, la Pepco, după colănței la 10 lei perechea. Raportul calitate-preț este unul bun și cred că un semestru, cel puțin ne vor folosi cele 4 perechi luate, pe lângă cele pe care le aveam deja.

4. Ghiozdănel Probabil acest accesoriu de grădiniță este deja arhicunoscut (chiar și eu care sunt habarnistă știam despre el). Așa că încă cu câteva săptămâni înainte de începerea școlii, am scos ghiozdănelul de grădi, pe care îl primisem de la bunici și am pus în el diverse lucruri prefăcându-ne zilnic că mergem la grădiniță cu el. Până când, într-o zi, chiar am mers :)

În ghiozdănel, de obicei, punem sticla cu apă și un rând de hăinuțe de schimb. Știu că este important pentru pitici să își însușească ghiozdănelul, de aceea e ideal să îl aleagă ei, sau să fie cu personaje din desene care le plac, sau să fie un ghiozdănel personalizat.Noi am ales un ghiozdănel de genul acesta.


5. Flori Am întrebat și noi în stânga și în dreapta cu ce trebuie să mergi în prima zi de grădiniță și am aflat că “doar cu flori”. Și pentru că știm că florile rezistă puțin și apoi sunt aruncate și că se primesc zeci de buchete în acea zi, nu ne-am stresat. Am luat un buchet de la Lidl și gata. Probabil la program prelungit vei avea nevoie și de pijamale și nu vei avea nevoie de caserolă pentru pachețel, deoarece va mânca acolo. La program normal(scurt) nu se plătește nicio taxă, în timp ce la program prelungit se plătește masa (undeva la 2-300 de lei pe lună am înțeles). Mă refer, bineînțeles, la grădinițele de stat. Noi am optat pentru program scurt deoarece voiam întâi să se obișnuiască cu ideea de grădiniță. Eu oricum sunt acasă cu pitica cea mică, astfel încât nu este nevoie să o las foarte mult timp la grădi. Scopul meu nu este să învețe marea cu sarea, deoarece oricum facem noi multe activități educative acasă, ci îmi doresc să socializeze cu alți copii și să învețe să se adapteze ușor și la alte medii.

Iar pentru noi, deocamdată funcționează foarte bine programul normal. Sper să reușesc în curând să scriu un articol și despre adaptarea la grădiniță(vezi AICI), cum a fost pentru noi, cu sfaturi practice despre cum poți face perioada măcar puțin mai ușoară. Tu ce ai mai adăuga pe această listă? Ajută-mă să o completăm și astfel să le oferim părinților așteptări realiste despre ce ai nevoie și ce nu pentru începerea grădiniței.

6 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page