top of page
Poza scriitoruluiLittle Corner Of Joy

3 activități de terapie prin joc pentru creșterea stimei de sine la copii

Copiii care se acceptă și se iubesc pe ei înșiși se simt mai capabili, încrezători și au mai multe șanse să se angajeze în relații sănătoase.

Stima de sine înseamnă să te prețuiești pe tine însuți și să te simți demn de iubire, grijă și acceptare. A simți astfel este esențial pentru dezvoltarea unui copil. Le permite să navigheze în siguranță prin lume, să se apere și să încerce cu încredere lucruri noi.



Deoarece majoritatea copiilor nu au vocabularul sau înțelegerea pentru a-și exprima dificultățile, terapia prin joc poate fi un instrument eficient atunci când încearcă să sprijine procesul de vindecare al copilului.

Dacă încercați să vă ajutați copilul să-și dezvolte încrederea, activitățile de terapie prin joc vă pot ajuta.


Ce este terapia prin joc?

Terapia prin joc folosește jocul ca mijloc pentru copii de a exprima în mod natural ceea ce îi poate deranja.

Copiii, în special cei foarte mici, pot să nu aibă resursele de dezvoltare pentru a identifica, înțelege și comunica emoțiile mari. În schimb, ei pot avea tendința de a-și pune în practică provocările.




Frumusețea terapiei prin joc este că creează această cale pentru copii de a vorbi despre unele dintre cele mai provocatoare experiențe de viață ale lor, fără a fi nevoiți să vorbească despre ele”, explică Melissa LaVigne, asistent social clinic și terapeut de joacă din Buffalo, New York. „Terapeuții de joacă se uită la limbajul copiilor. Copiii se joacă liber într-un mod de a-și exprima experiențele.”

Terapia prin joc poate sprijini copiii care trăiesc cu:


-dificultăți academice

-provocări în conceptul de sine și încrederea în sine

-traume și experiențe adverse din copilărie

-anxietate

-depresie

-neglijare

-jale


Jodi Mullen, dr., consilier de sănătate mintală și terapeut prin joc din Oswego, New York, consideră că terapia prin joc funcționează, în parte, pentru că se concentrează pe ceea ce este bine cu un copil și nu pe ceea ce este rău.

În terapia prin joc, copiii sunt acceptați necondiționat și nu sunt corectați”, spune ea. „Terapeuții de joc instruiți onorează perspectiva copilului și, prin urmare, copiii învață că sunt suficienti exact așa cum sunt.

În timp ce terapia prin joc este utilizată în general cu copiii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani, poate fi, de asemenea, un instrument eficient pentru adolescenți și adulți, spune Mullen.


Tipuri de terapie prin joc

Există multe strategii implicate în terapia prin joc, dar LaVigne spune că sunt adesea folosite două abordări:

Jocuri centrate pe copil


Terapeutul urmează exemplul copilului și se angajează într-un anumit tip de comunicare.

Dacă fac o piesă centrată pe copil, aș urmări copilul pe parcurs”, spune LaVigne. „Așadar, imaginați-vă cum un crainic sportiv ar putea urmări un jucător de baschet care se mișcă pe teren, de genul „El merge la stânga”. El merge drept. El are mingea. O să tragă.”

Joc directiv

Terapeuții direcționează copilul prin joacă. Aceasta poate include, de asemenea, adresarea de întrebări sau reprezentarea unei situații pentru a vedea răspunsul copilului.

Jocul directiv seamănă mai degrabă cu terapia tradițională cu elementul adăugat de joc”, explică LaVigne.




Tehnici de terapie prin joc pentru îmbunătățirea încrederii în sine la copii

Terapia prin joc este de obicei condusă de un terapeut instruit care înțelege diferitele etape ale dezvoltării copilului și cum să abordeze provocările de sănătate mintală, cum ar fi stima de sine slabă.

Terapeuții pot include diferite tipuri de activități în timpul terapiei prin joc, în funcție de preferințele copilului și de obiectivele sesiunii.

Unele dintre aceste activități de terapie prin joc pot fi utile atunci când lucrează pentru a spori stima de sine și încrederea copilului.

Puteți folosi aceste activități pentru a ajuta un copil să exprime ceea ce simte. Cu toate acestea, lucrul cu un terapeut de joacă vă poate oferi sprijinul profesional de care aveți nevoie și copilul dumneavoastră.



1. Terapie prin joc cu nisip

Activitatea de joc cu nisip folosește o tavă sau o cutie plină cu nisip și jucării în miniatură, cum ar fi oameni sau animale. Scopul este de a construi o lume pretinsă.

Jocul cu tăvile de nisip este una dintre activitățile preferate ale lui LaVigne. „Folosirea tăvilor de nisip este o modalitate puternică de a ajuta copiii să spună povești și să creeze experiențe în afara lor”, spune ea.

Deținând controlul lumii în miniatură, activitatea poate ajuta la creșterea sentimentului de putere și încredere personală al copilului.

„Miniaturale îi ajută să-și miniaturizeze provocările vieții și să le facă mai mici, în încercarea de a-i face pe copii să se simtă mai puternici și mai distanțați de această provocare”, spune LaVigne.

Pentru a folosi acest exercițiu de terapie prin joc, puteți invita copilul să se joace cu nisipul și să încorporeze orice jucării preferă. Apoi le poți cere să-ți spună o poveste despre lumea pe care o creează și ce rol joacă fiecare jucărie în această lume.





2. Creație artistică

Activitățile artistice, cum ar fi desenul, pictura, actoria și utilizarea lutului, pot fi instrumente puternice de vindecare pentru un copil.

Copiii își pot explora emoțiile și se pot exprima prin procesul de creație. Acest lucru îi ajută să elibereze durerea emoțională, care face parte din procesul de vindecare.

Arta le permite copiilor să se simtă împliniți atunci când creează ceva cu propriile mâini și trupuri. Acest lucru, la rândul său, crește stima de sine și încrederea în sine.

Pentru a utiliza această tehnică, puteți oferi copilului dumneavoastră câteva opțiuni și instrumente și îi puteți cere să aleagă pe care dorește să o folosească. Odată ce încep să-și creeze arta, puteți pune întrebări despre diferitele elemente din artă și despre cum se simt despre ele.

Încercați să evitați corectarea sau evaluarea creației lor. Este important să acceptați orice creează ei fără a lăuda sau critica.

Încercați să identificați orice caractere, forme sau culori care se repetă sau care îi deranjează atunci când vorbiți despre acestea. Luați în considerare să nu-i împingeți pentru răspunsuri sau să nu reacționați emoțional la răspunsurile lor.





3. Jocuri de prefacere (pretend play)

Jocul de simulare poate include jocuri de rol sau folosirea jucăriilor pentru a reprezenta o situație.

Jocul de rol îl invită pe copil să vorbească despre o anumită persoană sau un scenariu cu care se confruntă în timp ce își asumă o altă identitate. Acest lucru îi ajută să evite să se simtă vinovați sau că trădează încrederea cuiva.

LaVigne spune că copiii folosesc adesea rolurile medic-pacient sau părinte-copil pentru a juca un scenariu care îi poate deranja.

Jocul de simulare poate include și folosirea jucăriilor pentru a juca povești. De exemplu, un copil ar putea folosi păpuși și să organizeze un spectacol de păpuși în jurul a ceva ce s-a întâmplat la școală.

A fi capabil să exprime felul în care simt sau să retrăiască o situație prin joc poate încuraja un copil să vorbească despre evenimentele importante din viața lui.

„Unele dintre intervențiile mele preferate sunt cele pe care le las pe copii să le inventeze în timpul sesiunilor”, spune LaVigne. „I-am lăsat să preia conducerea.”



Cum tehnicile de terapie prin joc construiesc încredere

Terapia prin joc îi ajută pe copii să-și dezvolte încrederea și stima de sine, permițându-le să stăpânească ceva dificil și copleșitor pentru ei. De asemenea, le permite să se simtă conectați cu tine pentru că le folosești limba.

A avea încredere în ceilalți și a te simți conectat sunt aspecte importante ale stimei de sine.

Când simțim că ne-am dat seama de ceva sau că suntem mai puternici decât o experiență provocatoare, suntem mai încrezători”, spune LaVigne. „Este acel impuls de mândrie care face pe oricine, în special un copil, să se simtă încrezător.”

De asemenea, „scăderea” unei circumstanțe sau îndepărtarea de o situație tulburătoare le oferă copiilor ocazia de a se simți puternici și împuterniciți.

Jucând diferite scenarii îi ajută, de asemenea, să-și dezvolte abilități sociale, care le pot afecta sentimentul de încredere și apartenență.

Este mai mult decât o formă de terapie”, spune Mullen. „Este un mod de a fi cu un copil care promovează creșterea și vindecarea prin conexiune.”




Să recapitulăm

Terapia prin joc este o formă de consiliere de sănătate mintală care folosește jocul ca mijloc natural de exprimare. Acest lucru le permite copiilor să se simtă în siguranță atunci când își exprimă ceea ce simt.

Activitățile de terapie prin joc pot ajuta la creșterea stimei de sine a unui copil, reprezentând situații care îl deranjează într-un mod care îl face să se simtă în control și în siguranță. De asemenea, vă pot oferi informații despre unele dintre provocările pe care le întâmpină un copil și pe care nu le-a putut comunica în alt mod.

Deși majoritatea activităților de terapie prin joc pot fi încorporate în rutina zilnică de joacă cu copilul dvs., un terapeut de joc instruit ar putea fi de ajutor dacă credeți că micuțul poate face față greu unor situații specifice.


P.s.: Noi am fost cu Iunia la un terapeut pentru copii și s-au jucat jocuri de rol și jocuri cu miniaturi pentru a scoate de la ea ceva ce ne gândeam noi că ar fi în neregulă. Până la urmă s-a dovedit că nu era nimic în neregulă și ne-am liniștit :) Dar aceleași jocuri, dacă aveți răbdare, le puteți face si voi acasă cu piticii. Și cred că dacă vă cunoașteți suficient de bine copilul, veți putea trage și concluziile adecvate.


0 comentarii
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

București, Romania

  • facebook
  • instagram
  • pinterest

©2024 ALL RIGHTS RESERVED.

bottom of page