Dacă îți dorești un control pe termen lung asupra sănătății tale și în special asupra hormonilor, atunci începe prin îmbunătățirea dietei. Acest lucru nu trebuie să fie complicat. Trebuie doar să faci câteva alegeri strategice care să îți ofere rezultate maxime. Am pregătit pentru tine 5 exemple care să te ajute în această privință.
Acum, pentru a fi clar, acestea nu sunt singurele alimente care ne susțin hormonii.
Dar ... acestea sunt cele mai puternice din punct de vedere nutrițional.
Și cea mai bună parte este că acestea sunt alimente obișnuite pe care le poți găsi peste tot.
Deci, hai să le vedem!
1. Legume crucifere
De la apa nefiltrată și pesticide la materiale plastice și anticoncepționale ... suntem expuși în permanență la estrogeni sintetici. Toate acestea contribuie la excesul de estrogen și la toxicitate crescută. Și una dintre cele mai bune modalități de a contracara excesul de estrogen este să mănânci mai multe legume crucifere.
Aceste legume conțin glucozinolați, care sunt compuși pe bază de sulf care susțin ficatul și facilitează scăderea excesului de estrogen și a altor toxine. În plus, cruciferele conțin multă fibră, ceea ce ajută foarte mult la popularea intestinului (un alt centru de producție a hormonilor) cu bacterii sănătoase.
Iată câteva exemple de legume crucifere:
kale
conopida
broccoli
ridichii
varza de Bruxelles
hrean
muștar
Reține că, dacă ai probleme cu tiroida, este recomandat, în general, să consumi legume crucifere sub formă gătită: aburită, sotată, prăjită sau fiartă.
Acest lucru se datorează faptului că aceste legume conțin goitrogeni, care pot interfera cu capacitatea tiroidei de a absorbi iod. Gătitul reduce cantitatea de goitrogeni pe care corpul tău o absoarbe.
Dar asigură-te că nu le gătești prea mult, deoarece acest lucru poate ucide și nutrienții esențiali.
O modalitate bună de a testa dacă le-ai gătit prea mult sau nu este verificând cât de crunchy sunt. Dacă sunt crunchy înseamnă că sunt ok, dacă sunt moi și lipsite de viață, atunci sunt probabil gătite prea mult.
2. Proteine vegetale
Indiferent cu ce tip de dezechilibru hormonal te confrunți, inflamația este una dintre cauzele care stau la baza lui. Și unul dintre principalii factori care contribuie la inflamație sunt proteinele animale. Nu numai că, carnea este mai greu de digerat decât plantele, dar multe animale primesc antibiotice, hormoni de creștere și soia modificată genetic. Și da, chiar și peștii crescuți în ferme conțin și multe dintre aceste toxine. Toate aceste lucruri provoacă inflamații semnificative, perturbă bacteriile și funcțiile intestinale și măresc încărcătura toxică a organismului.
Deci, trecerea la proteinele vegetale oferă corpului tău o șansă de odihnă, astfel încât inflamația să scadă și intestinul să se vindece.
Acum s-ar putea să te întrebi dacă acest lucru înseamnă că trebuie să devii vegan sau vegetarian? Și răspunsul este nu. Amintește-ți însă că scopul este să ai mai mult o dietă antiinflamatoare. Și o dietă antiinflamatorie va fi întotdeauna în principal (dar nu exclusiv) pe bază de plante.
(Notă: peștii grași, cum ar fi somonul și sardinele, conțin acizi grași omega-3 care sunt antiinflamatori. Peștele este singurul aliment dintre cele animale considerat cu adevărat antiinflamator. )
Iată câteva proteine vegetale care sunt ideale pentru o dietă de echilibrare hormonală:
Fasole rosie
Mazare
Quinoa
Broccoli
Nuci
Năut
Linte
Orez brun
Mei
3. Alimente bogate în grăsimi naturale
Grăsimile sunt materia primă pentru:
estrogeni
corticosteroizi (hormoni produși de glandele suprarenale)
progestageni (cum ar fi progesteronul)
androgeni (hormoni masculini precum testosteronul și DHEA)
Fără suficientă grăsime naturală și sănătoasă în dieta ta, corpul tău este practic lipsit de materia primă de care are nevoie pentru a produce toți acești hormoni. Deci, este important să consumi în mod obișnuit grăsimi sănătoase.
Iată câteva dintre care să alegi:
Ulei de palmier
Avocado
Ulei de avocado
Nucă de cocos
Măsline
Ulei de măsline
Ulei din nuci de macadamia
Ulei de susan
Ulei din semințe de cânepă
Ulei de cocos
Unt (organic)
Ouă (organice)
4. Fructe bogate în antioxidanți
Antioxidanții ajută organismul să lupte împotriva efectelor dăunătoare ale inflamației.
Iar fructele sunt una dintre cele mai bune (deși nu singurele) surse de antioxidanți. Acum, din punct de vedere tehnic, toate fructele conțin antioxidanți. Deci, nu vei greși cu niciun fruct, atât timp cât este fruct întreg și neprelucrat. Și fiecare fruct are antioxidanți diferiți. Prin urmare, e bine să mănânci o varietate de fructe pentru a te asigura că beneficiați de tot ce este disponibil în natură.
Iată câteva fructe bogate în antioxidanți din care să alegi:
Caise
Mure
Pepeni
Portocale
Afine
Mere
Banane
Cireșe dulci
Zmeura
Prune
Căpșuni
Struguri
Afine
Piersici
Kiwi
5. Legume verzi
Legumele verzi au un beneficiu imens: conțin clorofilă, care este compusul care le conferă culoarea verde. Și clorofila este excelentă pentru echilibrul hormonal, deoarece susține detoxifierea. Fie că vorbim de toxine externe sau de hormoni în exces, cu cât mai multă detoxifiere trebuie să facă corpul tău, cu atât are nevoie de mai mult sprijin.
În plus, multe legume verzi conțin vitamine și minerale pe care organismul le folosește pentru a combate inflamația.
Acum, vei observa că unele legume verzi sunt și legume crucifere. Deci, obții practic 2-în-1 dacă mănânci legume care se încadrează în ambele categorii!
Iată câteva legume verzi pe care să le incluzi în dieta ta pentru echilibru hormonal:
Spanac
Kale
Țelina
Rucola
Păpădie
Broccoli
Dovlecei
Castraveți
Salată
Varză
Ardei gras verde
Acestea sunt cele 5 categorii de alimente care te vor ajuta cel mai mjult în echilibrarea hormonală. Echilibrarea hormonilor prin dietă este mult mai ușor de făcut atunci când știi ce alimente îți vor oferi cele mai bune rezultate cu impactul cel mai ridicat.
Folosește alimentele din această postare ca punct de plecare pentru a-ți îmbunătăți sănătatea.
Și dacă ai întrebări sau comentarii despre acest subiect, te aștept în secțiunea de comentarii🙂
Comments