top of page
Poza scriitoruluiLittle Corner Of Joy

7 activități distractive care ajută la dezvoltarea limbajului la copii

Copiii pot beneficia de timpul de joacă. Jocurile oferă un mediu relaxant, plin de distracție, în care pot exersa folosind cuvinte noi și sunt liberi să se exprime. Participarea la activități recreative este o modalitate eficientă de a dezvolta abilitățile lingvistice și de comunicare. De asemenea, îi ajută pe copiii tăi să fie mai încrezători din punct de vedere social și poate fi o modalitate de a lega prietenii.



Mai jos sunt câteva exemple de jocuri și activități de joacă care integrează dezvoltarea limbajului cu distracția:



1. Jocuri de cuvinte. Extinde vocabularul copiilor tăi cu jocuri de cuvinte. Poate fi la fel de simplu precum a arăta spre diverse obiecte acasă sau în timpul unei călătorii, de exemplu: „Acum amestec untul în aluat” sau „Clădirile înalte se mai numesc și zgârie-nori”. Poți să oferi chiar definiția sau să împărtășești informații de fundal despre aceste cuvinte. Jocuri precum Scrabble, Pictionary sau o rundă de Șarade încurajează, de asemenea, dezvoltarea vocabularului și abilitățile de comunicare.


2. Glume. Spunerea glumelor adecvate vârstei va ajuta, de asemenea, la stimularea umorului și a creativității copiilor. Acest lucru încurajează, de asemenea, jocul de cuvinte și imaginația. Puteți citi cărți de glume pentru copii și puteți spune, pe rând, povești pline de spirit. Evită să fii prea critică la adresa lor, în ceea ce privește vorbirea sau articulația. În schimb, modelează pronunția sau gramatica corectă repetându-le afirmația în mod corect. De exemplu fetița mea cea mare spune ”Am morit de râs”, iar eu o corectez spunându-i ”Da, ai murit de râs”, și nu îi spun neapărat că nu e bine cum zice ea.



3. Ghicitori. Ghicitorile sunt moduri distractive de a folosi cuvinte și de a picta imagini cu scene sau situații. Citiți sau spuneți ghicitori cu voce tare unul altuia și explică-le copiilor tăi diferitele definiții ale unui singur cuvânt.


4. Rime. Cântarea repetitivă, citirea, scrierea sau auzirea rimelor promovează abilitățile bune de ascultare și păstrarea memoriei, pe lângă dezvoltarea vorbirii. De asemenea, poți să povestești ceea ce faci acasă cu cuvinte care rimează sau să-ți lași copiii să îți spună despre jucăriile lor preferate folosind cuvinte care rimează.



5. Omonime. Promovați abilitățile de ascultare și înțelegere jucându-vă cu cuvinte care sună la fel, dar au semnificații diferite. Permite-i copiilor tăi să se gândească la cuvinte care sună la fel și lasă-i să încerce să le definească pe fiecare. Acesta este, de asemenea, un bun indicator al cât de mult s-a extins vocabularul copiilor tăi și dacă înțelegerea lor asupra cuvintelor este corectă.


6. Povestiri. În timp ce cărțile de povești oferă o mulțime de divertisment, împărtășirea poveștilor – fie că sunt reale sau simulate – poate oferi un timp bun de relație cu copiii tăi, ajutând în același timp să-și dezvolte abilitățile de comunicare. Schimbați povești despre evenimentele zilnice. Lărgește-le imaginația cu povești fantastice și lasă-le creativitatea să crească pe măsură ce inventați povești despre orice și tot ce îi înconjoară.



7. Cântece. Pe lângă valorificarea abilităților muzicale, cântecele îi ajută și pe copii să învețe cuvinte noi. Versurile au un simț al rimei și al ritmului, așa că va fi ușor și distractiv pentru ei să cânte împreună. În plus, simpla melodie la o activitate poate fi un joc distractiv pe care îl poți juca cu copiii tăi.


Cuvintele pot fi foarte distractive dacă știm cum să le maximizăm utilizarea. Împreună, ele pot fi transformate în povești, cântece și o mulțime de alte lucruri care îi vor ajuta pe copiii tăi să fie mai elocvenți. Continuă să îți încurajezi copiii să vorbească bine prin construirea unui mediu de învățare sănătos și distractiv în care își pot dezlănțui creativitatea și își pot extinde abilitățile lingvistice. Ghidează-i cum să-și exprime mai bine gândurile, sentimentele și acțiunile prin utilizarea cuvintelor, deoarece acest lucru îi va pregăti să înfrunte lumea cu încredere pe măsură ce cresc.



0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

コメント


Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page