top of page
Poza scriitoruluiLittle Corner Of Joy

Cu ce ne mai jucăm la aproape 2 ani


Eu cred că educația se face în familie. Cred că familia are rolul principal de a educa, de a învăța și de a crea cele mai distractive momente cu copilul. Pentru că la vârsta aceasta prichindeii prind cel mai repede, este ideal să îmbinăm învățatul cu distracția. Ceea ce încerc eu să fac este să o ajut pe pitica mea să învețe prin joacă. Sunt sigură că cei mai mulți dintre noi procedăm așa cu copiii noștri. Astfel că m-am gândit să mai povestesc puțin despre activitățile noastre din perioada aceasta, cu scopul de a te inspira și de a împărtăși idei educaționale pentru puii noștri.

Hai să vedem. Menționez încă o dată că ne situăm în jurul vârstei de doi ani:)

1. Învățăm engleză

Cea mai nouă și mai încântătoare activitate educaționalo-distractivă este învățarea limbii engleze cu ajutorul unei cărticele cu sunete. Am achiziționat cărticica "Listen and learn"(vezi poza în galerie) care are diferite fișe cu obiecte desenate pe care copilul apasă și ascultă denumirea obiectului respectiv pronunțată de un vorbitor nativ de limba engleză. Este preferata noastră zilele acestea. Pur și simplu, de câteva ori pe zi "ne jucăm" cu ea. Deja unele animăluțe sunt numite în engleză în vocabularul ei:) Aceasta este cea mai bună vârstă la care un copil poate învăța o limbă străină bine. Nu o forțez, nu insist să "învețe", ci doar ne jucăm și ea învață fără să își dea seama.

2. Abțibilduri

Avem acum o perioadă cu abțibilduri de toate felurile. Avem și vreo două cărticele cu stickere, are și mami peste tot stickere pentru blog și este o plăcere mare să le dezlipească și să le lipească te miri pe unde. În momentul acesta poți găsi abțibilduri prin colțuri ale casei noastre pe unde nici nu te-ai gândi :)) Încercăm să le punem în principal pe cărticele, dar când ne plictisim de ele canapeaua și chiar și mânuțele și piciorușele reprezintă locuri foarte bune de lipit abțibilduri. Activitatea aceasta ne-a ajutat și la drumul lung cu mașina din vacanță. A lipit și dezlipit la ele până m-am plictisit eu :)))

3. Învățăm alfabetul

Am găsit la Lidl acum câteva luni o tăbliță cu litere sculptate din lemn, frumos colorate (vezi poza, mai jos în galerie). La început nu au prezentat așa mare interes, mai ales că mă punea pe mine să le pun pe toate pe tăbliță. Însă cam de o lună încoace, au devenit interesante și le folosim destul de des. Deja aproape a învățat fiecare literă unde vine și le repetăm zilnic. Tăblița le și ordonează în ordine alfabetică, așa că ne jucăm învățând alfabetul:) 

4. Pictăm cu apă

Am achiziționat o cărticică faină cu zilele creației, pe care o poți picta cu apă. După ce se usucă, dispare "pictura" și o poți refolosi. Este zilnic folosită la noi. Nu ajungem să colorăm nicio pagină întreagă, ci din fiecare câte puțin. Cărticica este încântător de viu colorată și faptul că se șterge tot, atunci când se usucă, o face mai misterioasă și mai fascinantă pentru prichindei. Iar pentru mine e un plus, pentru că sper să o păstrez și pentru următorii copii, dacă ne mai dă Dumnezeu :))) (bani bine investiți, nu-i așa? :) )

5. Animăluțe figurine

I-am achiziționat piticei un set de figurine de animăluțe sălbatice. Ne-am jucat, le-am analizat pe toate. Am zis despre fiecare în parte cum fac și le-am făcut căsuțe din lego. Zebra a prins cel mai bine la pitica mea și o iubește de numa numa. Oricum este un mijloc bun de a învăța animăluțele, dar și de a-și dezvolta și testa creativitatea, jucându-se cu ele și imaginându-și activitățile animăluțelor.

6. Lego

Tot de la magazinul nostru preferat și cel mai apropiat, Lidl, am luat o plăsuță cu piese mari de lego. Și zilnic zilnic, fără excepție, construim castele, turnuri, roboței și orice altceva ne mai trece prin cap. Pe lângă abilitățile motrice pe care le dezvoltă construcția cu piese de lego, îi pune copilului și creativitatea și imaginația la lucru. Noi ne declarăm mari fani:)

7. All things afară

Vara, cel puțin, să stai pe afară, e activitatea preferată atât a adulților, cât și a copiilor. Noi ne distrăm cu o piscinuță gonglabilă pusă la soare, cu multe jucării de apă în ea, ne distrăm jucând fotbal zilnic zilnic și ne distrăm cu baloane și alergat în jurul casei  ("de-a prinselea" îi ziceam eu când eram copil). Mai găsim câte o floare pe care o analizăm, mai vedem o pasăre pe care o numim și mai îngrijim grădina împreună.

Cam acestea sunt activitățile pe care le facem noi la aproape doi anișori de zile. Adevărul e că e mai mult distracție decât învățat și așa mi se pare și normal. La vârsta aceasta, oricum nu ai cum să faci activități ca la școală. Cel mai important e timpul petrecut împreună și pe ici colo, joaca împletită cu învățarea.

Cum ți se par activitățile noastre pentru doi anișori? Voi cu ce vă mai jucați și ce mai învățați?

P.s.: Voi mai face update-uri la activități, pe măsură ce trece timpul ca să putem aduna o colecție de articole și să strângem inspirație pentru orice vârstă❤️

Iată pozele:

 

2 comentarii

2 Comments


Ana
Ana
Feb 23, 2020

O activitate care sper să îmi reușească este sortarea jucăriilor. Mereu se amestecă pentru că le ținem într-un dulapior cu cutii (de la Lidl). Mă gândeam că ar putea fi și activitate de joacă și curățenie. 😅

Like

Ana
Ana
Feb 23, 2020

Frumoase activități!

Like
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page