top of page
Poza scriitoruluiLittle Corner Of Joy

Ce leacuri băbești folosesc


 Începe cu un strănut, apoi muci, apoi mai mulți muci, iar în cele din urmă.. febră. Mă refer, bineînțeles, la răceală.

Pentru că suntem în sezonul virozelor și pentru că al meu copil este consemnat la domiciliu de câteva zile din cauza răcelii, m-am gândit să povestesc puțin despre leacurile băbești pe care le folosim noi ca să ameliorăm simptomele virozelor (virozele trec în 7 zile, tratate sau netratate, poți vedea mai multe detalii aici). 



Mă simt tare norocoasă că am dat peste un medic bun, care nu sare cu pastile la orice răceală a fetiței mele. Sigur că, atunci când este cazul, ne folosim și de ele, dar ce bine că le luăm DOAR atunci când este cazul. Și pentru că cele mai multe răceli sunt de fapt viroze, pe care nu ai cum să le tratezi, de obicei, încerc să ameliorez simptomele folosindu-mă de câteva “leacuri băbești “.


Hai să le vedem:

1. Ceapa

Am început cu acest leac, pentru că este cel mai utilizat de mine și este leacul pentru care bag și mâna-n foc, cum se spune. Ceapa are proprietăți antiseptice și antibacteriale și absoarbe bacteriile și virușii din cameră. Chiar există povești cum , pe vremuri, oamenii care țineau o ceapă în cameră, nu erau afectați de ciumă sau diverse boli chiar grave. Pentru noi a funcționat în felul următor: când apăreau primele simptome de răceală la Iunia, îi puneam o ceapă tăiată în 4, noaptea, lângă pătuț. De fiecare dată, dar absolut de fiecare dată când am pus ceapă în cameră, nu a făcut febră! Însă când am ezitat și nu am pus, a făcut. Acest leac băbesc l-am folosit și îl tot folosesc la cele mai mici semne de răceală. M-a scăpat de multe ori și este cel pe care îl recomand cel mai mult! De ce? Pentru că nu are absolut niciun efect advers și pentru că răceala trece în 3 zile cu leacul acesta (cel puțin la noi).


2. Cartoful ras

Acesta iarăși este un leac pe care l-am folosit de câteva ori și a funcționat imediat. Se folosește, de obicei, în caz de tuse, dar la noi a ajutat și în cazul febrei. Cum am procedat? Am dat un cartof pe răzătoare, pe care apoi l-am scurs și l-am pus într-o eșarfă. Eșarfa, i-am pus-o la gât și în scurt timp nu a mai avut nici febră și nici nu a a mai tușit așa rău. Menționez totuși că febra nu era foarte mare și nu am folosit nici spirt, sau orice altceva, în afară de cartof.


3. Siropul de ridiche neagră

Am multe amintiri din copilărie, legate de acest sirop. Îmi amintesc că tușeam noaptea cumplit, astfel încât abia puteam să dorm. De fiecare dată, dimineața, după o astfel de noapte, mama îmi administra sirop de ridiche neagră. Siropul era bun și dulce și eu îl preferam în locul oricărui sirop de tuse din farmacie.

Cum se prepară? Se curăță sau se spală bine ridichea, apoi se taie în partea de sus ca și cum i-aș face un capac. Urmează apoi să fac o scobitură în interiorul ridichei, unde voi pune zahărul sau mierea (1-2 linguri de miere sau 3-4 linguri de zahăr, în funcție de cât de mare este ridichea). Se lasă apoi toată noaptea și siropul rezultat, se consumă dimineața, înainte de masă. Reduce chiar și cea mai puternică și persistentă tuse.


4. Șosete cu oțet 

Știu că acest remediu nu este cel mai indicat, deoarece poate irita pielea copiilor și poate produce chiar arsuri chimice, însă chiar funcționează în a scădea febra. Eu l-am folosit la Iunia o singură dată, atunci când avea febră extrem de mare, îi administrasem deja antitermice și îi făcusem și împachetări cu apă călduță. Starea ei era una foarte proastă și am decis ca, înainte să plecăm la spital, să încercăm șosețelele cu oțet. Este indicat oțetul de mere, dar cum aveam în casă, doar oțet din vin, l-am diluat cu apă și l-am folosit. În jumătate de oră i-a scăzut febra atât de mult, încât era alt copil. Nu e un remediu pe care l-aș recomanda oricum și oricând, dar în situații disperate.. face minuni. 


Acestea sunt leacurile “din bătrâni” pe care le-am folosit eu până acum. Slavă Domnului că pot număra pe degete răcelile prin care am trecut cu Iunia până acum și că remediile acestea au funcționat de fiecare dată. 

Tu ai folosit vreodată leacuri băbești în tratarea răcelii? Care sunt remediile tale naturale preferate?

Notă: Cel mai bine este să consulți medicul, înainte de a îi administra copilului tău orice fel de tratament, chiar și naturist. Eu nu sunt medic și povestesc doar din experiența copilului meu, care poate fi diferită de cea a copilului tău. 


P.s.: Din cauza răcelii, mi-a luat 4 zile să scriu această postare și sper că am fost coerentă :) Pentru orice întrebare, sau nelămurire, te rog să îmi scrii.


 

6 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

6 Comments


Ana
Ana
Mar 07, 2020

🥰

Like

Ana
Ana
Mar 07, 2020

Noi punem miere in ridiche neagra si apoi bem zeama. Eu m-am deprins sa imi placa tot ce e sanatos, asa ca pot spune ca e gustos siropelul care iese.

Like

Elena Nellica Amancei
Elena Nellica Amancei
Feb 18, 2020

Ridichea neagră eu o mananc rasa amestecată cu morcov. Se pare ca are cumva efect si asa...Nu imi place cu zahar😔

Like

Alexandra Grigoras
Feb 17, 2020

Eu fac ceai de ceapă sau sirop de nuca fiartă cu zahar pentru tuse.


Cartof ras si stropit cu oțet, apoi învelit într-un fular imi punea mama la gât cand eram mica si aveam 'roșu un gât.'

Like

Ana
Ana
Jan 30, 2020

Am incercat si noi cu ceapă, dă rezultate! Iar șosețelele le-am pus doar cu apă pentru că nu suport mirosul de oțet și a zcăzut febra imediat. 😉

Like
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page