Pe un crăpăt teribil de căldură, cam cum e și azi, acum aproape 4 ani, venea pe lume întâia mea născută, Iunia. Pregătisem camera, pregătisem accesoriile și pregătisem și cosmeticele. Nu că aș fi știut eu prea multe pe atunci despre domeniul acesta, astfel că majoritatea produselor erau luate după ceea ce văzusem prin reclame sau lucruri pe care le primisem.
Crema de funduleț am luat-o, bineînțeles, ghidată fiind de reclamele de la TV, adică Bepanthen. Scutecele, la fel. Am început cu gama premium de la Pampers. Era atât de cald încât uneori îmi venea să o las doar în pampers, fără body pe ea. Și bineînțeles de la căldura aceea infernală s-a iritat cumplit. Am dat cu Bepanthen de nu mai știam de noi, nu funcționa și nu funcționa. Am mai încercat alte câteva creme și nimic. Părea că nu funcționează ABSOLUT nimic. Ba chiar am schimbat și pamperșii, cu unii fără pic de parfum sau ”aloe vera” sau alte minuni și am încercat să o lăsăm cât se putea de mult la aer. S-au văzut îmbunnătățiri după ce am schimbat scutecele, dar roșeața persista.
Am mai citit, m-am documentat și mi-am zis că e cazul să trecem pe BIO. Primisem un borcan mare de ulei de cocos și am zis că aceasta este soluția. Totul natural, dăm cu ulei de cocos și dispare iritația. Din păcate, pe căldura aceea infernală, uleiul a făcut și mai mult rău. Simțeam că pic din lac în puț. Copilul urla, eu eram disperată. Și după cum reacționez de obicei când sunt la capătul puterilor, am luat măsuri drastice: spălată de fiecare dată la funduleț, scutece fără pic de parfum și alte minuni, nicio cremă de funduleț, niciun ulei și stat cât mai mult la aer. În scurt timp am scăpat de iritație. Așa furioasă am fost pe toate cremele de funduleț și pe toate reclamele la ele, că până după un an de zile eu nu i-am mai dat cu absolut nimic. Apă și aer.
La cea de-a doua pitică mi-am făcut temele muuult mai bine și nu am mai avut nicio problemă. Am analizat listele de ingrediente de pe multe multe creme de funduleț și mi-am propus să încep cu cea care mi se părea mie cea mai naturală și mai bună, cea de la Welleda.
Ce am realizat și m-a ajutat să nu mai am nicio problemă la a doua bebelină?
Am realizat că nu trebuie în niciun caz să mă iau doar după reclamele de la tv, că trebuie să mă informez eu pentru mine. Am realizat că Bepanthen are niste ingrediente nu prea naturale și în același timp foarte puternice. Dacă începi cu Bepanthen, riscul este să nu îți mai funcționeze nimic după aceea pentru că pielea nu va mai răspunde la ingrediente mai blânde. Exact ceea ce am pățit noi. De aceea am realizat că trebuie să începi cu ceva cât mai natural. De asemenea, e musai să conțină oxid de zinc. Zincul este un element mineral indispensabil pielii. Imediat cum este aplicat pe piele, aceasta se regenerează. Ca o mică paranteză, când am un coș mai urât, fug repede și dau cu puțină cremă din asta pentru zona scutecului, cu oxid de zinc, pe el și a doua zi mi-a și dispărut. Cremele cu oxid de zinc sunt albe și par că nu intră bine în piele, dar ele, de fapt, formează o peliculă protectoare.
Așadar, la cea de-a doua pitică am început cu Welleda cu gălbenele și după mai bine de un an tot cu ea suntem. Iritația dispare la o singură aplicare și sunt tare încântată de ea. Știu însă și bebeluși la care nu a funcționat. Ideea cu crema de funduleț este că trebuie să încerci să vezi ce se potrivește mai bine pentru bebelușul tău, dar e important să începi cu ceva cât mai natural, soluții blânde, gen Welleda sau Mustela. Dacă au oxid de zinc cu siguranță își vor face treaba foarte foarte bine.
Nu zic că ceea ce am folosit eu va funcționa la toată lumea, dar dacă ești o graviduță sau proaspătă mămică și citești acest articol, îți recomand să iei scutece fără parfum și alte adaosuri, să iei o cremă pentru funduleț cu ingrediente cât mai naturale și să speli copilul la fund, în loc să îl ștergi cu șervețele. În felul acesta eu cred că ai cele mai mari șanse să nici nu te întâlnești cu faimoasa și înfricoșătoarea iritație de scutec. De asemenea, atunci când bebelușul nu e iritat, nu îl da cu cremă. Știu că e o modă să aibă copilul un strat de cremă acolo permanent, dar astfel se obișnuiește pielea cu ingredientele din cremă și la nevoie nu va mai funcționa la fel de bine sau poate chiar deloc. De aceea, aplică crema doar atunci când e nevoie.
Comments