top of page
Poza scriitoruluiLittle Corner Of Joy

Cum i-am spus piticei despre emoții

Emoțiile sunt parte din viață, fiecare dintre noi le avem. Este important însă cum le gestionăm. Copiii încă nu au învățat să-și reguleze emoțiile și de aceea este important să le vorbim încă de mici despre ele. Îi va ajuta să fie mai conectați la sentimentele lor, mai conștienți de ei înșiși și mai empatici.


Am citit, acum câteva luni, că viitorul este al celor inteligenți emoțional. Pe scurt, era un articol ce demonstra faptul că inteligența emoțională (EQ-ul) va fi mai bine plătită decât inteligența clasică (IQ) în viitor. Empatia va produce mai mulți bani. Astfel că inteligența emoțională este viitorul. Deci fie doar pentru acest motiv, pe lângă sănătatea lor emoțională și mentală, ar trebui să le vorbim copiilor încă de mici, despre emoții.

Recunosc că nici eu nu stau foarte bine la capitolul recunoașterii emoțiilor, dar mi se pare important să le identifici și să lucrezi cu ele. Așa că m-am hotărât să reînvăț împreună cu pitica de aproape 4 ani.

Știu că există mai multe metode prin care poți discuta cu copilul despre emoții, dar noi am ales să vizionăm împreună, cu toată familia, animația “Inside Out” (“Întors pe Dos”) de la Disney, din care aflăm ce se întâmplă în capul unui copil încă de la naștere, cum emoțiile îi afectează comportamentul și amintirile și apoi să povestim despre ea. Cred că vârsta minimă de vizionare a animației este 4 ani. De fapt, cu cât e mai mare copilul, cu atât mai multe va înțelege, după părerea mea. Recunosc că animația mi-a plăcut și mie și chiar mie și mi-a clarificat mai multe lucruri (nu stau în fiecare zi să mă gândesc la emoții și nici nu prea mi-a vorbit nimeni despre ele), așadar va fi un timp fain pentru toată familia.


După vizionarea filmului am recapitulat toate emoțiile și am discutat despre ce înseamnă fiecare, dând exemple din viața noastră cotidiană de momente în care ne-am regăsit țipând de furie sau țopăind de bucurie.

Pitica a mai vrut și a doua zi să revadă animația și a treia zi și am ajuns să o vedem zilnic într-o formă sau alta.

Apoi eu m-am pus pe căutat pe Pinterest după activități cu personajele din film și am găsit câteva chiar faine. De AICI am luat câteva pagini de colorat, pe care le-am printat și colorat împreună, iar de AICI am mai luat imagini cu fiecare emoție (și ne-am jucat cu ele imaginându-ne că sunt chiar personajele) și o activitate cu “găsește diferențele”. Pe lângă distracția propriu-zisă am mai incorporat și întrebări pentru ea și mici exemple care să o ajute să înțeleagă când anume a fost ea furioasă sau bucuroasă sau tristă. Nu te gândi că au fost cine știe ce discuții filosofico-intelectuale, ci scurte, cât mai distractive și cât mai la obiect. Și au funcționat! Cel puțin acum putem recunoaște emoțiile atunci când apar și putem să lucrăm la gestionarea lor.



În ceea ce mă privește, cred că este un subiect important și acesta a fost modul în care am ales noi să îl abordăm pentru prima dată. Vor mai urma discuții și activități pe tema aceasta și ușor ușor vom construi mai mult, în mintea ei, acest subiect.

Tu ai abordat tema emoțiilor cu copilul tău? În ce mod ai ales să o faci?


0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page