top of page
Poza scriitoruluiLittle Corner Of Joy

Cum să vorbim cu copiii noștri despre lucrurile grele ale vieții

Seara trecută fetele mele, ca de obicei ascultau la Yoto (un mic dispozitiv audio) povești biblice. Și fiind chiar seara de Paște am zis să asculte despre moartea si învierea lui Iisus. Zis și făcut. Povestea le este oarecum cunoscută dar mai sunt părți care ridică întrebări. Una din întrebări( a fetiței celei mari) a fost: de ce s-a sinucis Iuda? (povestea menționa și acest aspect). Ei bine, aceasta aș categorisi-o la secțiunea de întrebări grele. Soțul a stat de vorbă cu ea și i-a explicat că și Petru a greșit grav față de Iisus, când de 3 ori s-a lepădat de El cu jurământ chiar.. însă Petru a venit înapoi la Iisus si i-a cerut iertare iar Iisus l-a iertat. Iuda însă nu a venit la Iisus si realizând că a greșit s-a spânzurat, doar această soluție a găsit el la greșeala lui.



Înainte de toate vreau să spun că este foarte important să vorbim cu copiii noștri despre aceste subiecte dificile precum sexualitate, sănătate mentală, rasism, bullying și alte cele. Dacă nu o vom face noi, vor afla din alte surse și vor discuta cu alte persoane și probabil că nu ne va plăcea ceea ce vor discuta. De aceea noi, părinții trebuie să fim primii cu care să discute, ca să poată avea încredere să vină la noi cu întrebările lor și când vor mai crește. Fetița mea cea mare are 7 ani aproape. E destul de mare încât să poată vorbi și înțelege despre aceste subicte, avand în vedere ca în medie (în medie, nu vârsta minimă!!!) un copil vede pornografie la 8 ani și copiii sunt diagnosticati cu probleme de sănătate mintală începând de la 3 ani (vezi articolul de aici). Asadar, este tare important să discutăm cu copiii noștri aceste subiecte. Dar cum putem să o facem mai bine?


În calitate de mame creștine, dorim să ne creștem copiii cu valori și principii care se aliniază cu credința noastră. Cu toate acestea, în lumea de astăzi, copiii noștri sunt expuși la diverse probleme dificile care pot fi teribil de greu de navigat. De la discuții despre subiecte sensibile, cum ar fi sexualitatea, rasismul și justiția socială, până la abordarea unor situații dificile cum ar fi hărțuirea, presiunea colegilor și sănătatea mintală, a avea conversații despre aceste probleme cu copiii noștri poate fi descurajant. Dar, ca mame creștine, suntem chemate să fim intenționale în ghidarea copiilor noștri cu har, compasiune și o perspectivă biblică.


Iată câteva sfaturi din perspectiva unei mame creștine despre cum să le vorbești copiilor despre subiectele grele:


1. Creează un spațiu deschis și sigur: încurajează comunicarea deschisă cu copiii tăi prin crearea unui mediu sigur și fără judecăți. Spune-le că pot veni la tine cu orice întrebări sau îngrijorări fără teama de a fi judecați sau pedepsiți. Fii o bună ascultătoare și oferă-le spațiu pentru a-și exprima gândurile și sentimentele.


2. Folosește un limbaj adecvat vârstei: adaptează-ți conversațiile la vârsta și nivelul de maturitate al copilului tău. Folosește un limbaj pe care îl pot înțelege și evită să-i copleșești cu prea multe informații. Folosește exemple și analogii adecvate vârstei pentru a explica probleme complexe într-un mod pe care ei îl pot înțelege.


3. Conversații bazate pe valori biblice: În calitate de mame creștine, avem temelia Cuvântului lui Dumnezeu care să ne ghideze. Când discuți probleme dificile, întemeiază-ți conversațiile pe principii biblice. Împărtășește cuvinte din Scriptură relevante și învață-ți copiii cum să aplice aceste principii în viața lor. Ajută-i să înțeleagă că credința noastră ne informează perspectivele și acțiunile.


4. Încurajează empatia și compasiunea: Învață-ți copiii să aibă empatie și compasiune față de ceilalți, indiferent de diferențele lor. Ajutați-i să înțeleagă că fiecare persoană este făcută după chipul lui Dumnezeu și merită să fie tratată cu respect și bunătate. Încurajează-i să caute înțelegere și să-și iubească aproapele ca pe ei înșiși.


5. Încurajează gândirea critică: încurajează-ți copiii să gândească critic și să pună întrebări. Ajută-i să dezvolte discernământ și abilități de gândire critică pentru a evalua informațiile și a-și forma propriile opinii. Îndrumă-i în căutarea adevărului și discernământul dintre bine și rău pe baza principiilor biblice.


6. Abordează subiectele dificile în mod proactiv: fii proactivă în abordarea subiectelor grele cu copiii tăi, în loc să aștepți ca aceștia să vină la tine cu întrebări. Inițiază conversații adecvate vârstei și oferă informații corecte. Acest lucru îi va ajuta pe copiii tăi să dezvolte o bază solidă și să îi echipeze să facă față acestor probleme atunci când le întâlnesc în lume.


7. Rugați-vă împreună: rugăciunea este un instrument puternic în rezolvarea problemelor dificile cu copiii noștri. Roagă-te împreună cu copiii tăi, cerând înțelepciunea, îndrumarea și discernământul lui Dumnezeu. Implică-i în rugăciune pentru cei care sunt afectați de problemele grele despre care învață.


A discuta cu copiii despre probleme dificile poate fi o provocare, dar ca mame crestine, avem ocazia de a modela perspectivele si actiunile copiilor nostri din punct de vedere biblic. Prin crearea unui spațiu sigur pentru comunicare deschisă, întemeierea conversațiilor pe valori biblice, încurajând empatia și gândirea critică și abordând probleme dificile în mod proactiv, ne putem ghida copiii cu har, compasiune și înțelepciune în timp ce navighează în complexitățile lumii din jurul lor. Să ne bazăm pe îndrumarea lui Dumnezeu și să ne rugăm pentru copiii noștri în timp ce ne angajăm în aceste conversații importante cu ei.


0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Комментарии


Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page