top of page
Poza scriitoruluiLittle Corner Of Joy

Este melatonina sigură pentru copii: dozaj și efecte adverse

Cred că majoritatea dintre noi am folosit sau știm pe cineva care a utilizat melatonină pentru a adormi mai ușor sau pentru a avea un somn mai de durată, dar oare este potrivită aceasta și pentru copii? Deși funcționează foarte bine pentru adulți și este o opțiune naturală, care nu dă dependență, ar fi bine să vedem și ce spun studiile legate de utilizarea ei la copii. Este sigură sau nu?

Melatonina este disponibilă ca un ajutor de somn fără prescripție medicală pentru copii - și îi poate ajuta pe unii copii să adoarmă mai repede și să doarmă mai mult. Dar nu este clar dacă melatonina este sigură pentru copii, deoarece nu cunoaștem efectele pe termen lung ale suplimentului. Înainte de a da melatonină copilului tău, încearcă mai întâi strategii de somn non-farmaceutice, apoi discută cu medicul copilului tău.



Melatonina pentru copii: Ce trebuie să știi

Suplimentele cu melatonină sunt comercializate părinților ca un ajutor pentru somn sigur, eficient, fără medicamente, care dau dependență pentru copii. Sună ca o mană cerească, dar nu da melatonină fără o analiză atentă și fără aprobarea și îndrumarea medicului copilului tău. Melatonina este un hormon pe care corpul nostru îl produce în cantități diferite de-a lungul zilei și nopții. Ne afectează ceasul intern (ritmul circadian) și, prin urmare, ciclurile noastre de somn. Corpurile noastre produc mai multă melatonină după lăsarea întunericului, atingând vârful în mijlocul nopții și scăzând chiar înainte de dimineață.



Cercetările privind melatonina ca ajutor pentru somn la copii nu sunt încă solide. Multe dintre studii sunt mici, nu au folosit terminologie sau măsuri standardizate (făcându-le greu de comparat și de măsurat) și conțin adesea părtiniri. Cu toate acestea, multe studii arată că administrarea de suplimente de melatonină poate ajuta unii copii să adoarmă mai repede și să doarmă mai mult. Aceste studii au fost efectuate în mare parte cu copii care au afecțiuni precum tulburarea din spectrul autismului (ASD) sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), care pot îngreuna somnul. Un studiu pe 125 de copii și adolescenți cu ASD, de exemplu, a arătat că utilizarea melatoninei cu eliberare prelungită a dus la un somn care a durat cu aproximativ o oră (58 de minute) mai mult noaptea. De asemenea, a redus timpul necesar pentru a adormi cu 40 de minute, fără a provoca un timp de trezire mai devreme. O analiză a 22 de studii controlate care au implicat peste 1.000 de copii a constatat că melatonina a scurtat timpul necesar unui copil pentru a adormi cu o medie de 28 de minute și a prelungit durata somnului cu o medie de 33 de minute. Îmbunătățirea a fost cea mai bună la copiii cu tulburări de neurodezvoltare, cum ar fi autismul.



O altă revizuire limitată a 13 studii care evaluează utilizarea melatoninei pentru insomnie la copiii și adolescenții cu dizabilități neurologice a constatat o creștere medie similară: 30 de minute de timp de somn pentru melatonina în comparație cu un placebo. Cercetările sunt în desfășurare pentru a afla ce copii ar putea beneficia de consumul de melatonină. De asemenea, avem nevoie de cercetări suplimentare despre modul în care utilizarea melatoninei afectează comportamentul și funcționarea în timpul zilei și ce efecte pe termen lung ar putea avea melatonina asupra copiilor.


Este melatonina sigură pentru copii? Efecte adverse

Melatonina pare a fi sigură pentru utilizare pe termen scurt la copii, dar există multe lucruri pe care nu le știm. Efectele pe termen lung nu au fost studiate și există o anumită îngrijorare că, deoarece melatonina este un hormon, ar putea afecta dezvoltarea hormonală, în special în timpul pubertății.


Un studiu olandez asupra copiilor care au folosit melatonină în medie de trei ani, totuși, nu a găsit nicio diferență în ceea ce privește dezvoltarea pubertății sau scorurile de sănătate mintală în comparație cu copiii care nu au luat suplimentul. Majoritatea furnizorilor de servicii medicale sugerează să se încerce alte strategii pentru a îmbunătăți somnul copilului înainte de a utiliza un supliment de melatonină. Cu toate acestea, utilizarea sa pe termen scurt ar putea fi utilă pentru un copil care se luptă să adoarmă. Și deși nu este recomandat pentru utilizare pe termen lung la majoritatea copiilor, pentru unii copii, cum ar fi cei cu ASD sau ADHD, beneficiile melatoninei pot depăși riscurile potențiale (și încă nedovedite) ale utilizării pe termen lung. Este important să discuți cu medicul copilului tău despre problemele de somn ale copilului tău și despre dorința ta de a utiliza suplimente de melatonină. Medicul te poate ajuta să cântărești beneficiile și riscurile pentru copilul tău. De asemenea, poate ajuta la determinarea unei doze sigure și la evitarea potențialelor interacțiuni cu alte medicamente. (Melatonina poate interacționa cu alte medicamente, cum ar fi medicamente pentru diabet, anticoagulante și anticonvulsivante.)



Doza de melatonina pentru copii


Melatonina vine sub formă de lichide, gume, masticabile, capsule și tablete. Masticabilele sau lichidele sunt de obicei cel mai ușor de luat pentru copii. Din ceea ce am găsit în România, doar aceasta mi se pare potrivită pentru copii. Nu există linii directoare stabilite pentru dozarea melatoninei pentru copii, așa că asigură-te că primești o recomandare de la medicul copilului tău.

De obicei, vei începe cu o doză mică și vei crește dacă este necesar. Cantitatea dozei depinde de tipul problemei de somn. Pentru o întârziere a fazei circadiane (modul de somn al copilului tău este mai târziu decât în mod normal), dozele inițiale de 0,2 până la 0,5 mg sunt de obicei cele mai eficiente, în timp ce pentru insomnia cu debut în somn (dificultăți de adormire), 1 mg până la 3 mg la copii și 5 mg la adolescenți sunt doze adecvate. Când dai medicamentul depinde și de problema de somn pe care o abordezi. Dacă copilul tău are insomnie la începutul somnului, este recomandat să îi administrezi suplimentul aproape de ora de culcare. Dacă are o întârziere a fazei circadiane (modul lui de somn este mai târziu decât în mod normal), medicul copilului tău poate recomanda să-i administrezi melatonină cu una până la trei ore înainte de culcare. Dacă melatonina nu ajută după ce copilul tău o folosește timp de aproximativ o săptămână, farmacistul copilului tău poate sugera creșterea dozei. Nu există o doză maximă oficială, dar majoritatea copiilor nu au nevoie de mai mult de 6 mg de melatonină, iar doza maximă pentru copiii cu tulburări de neurodezvoltare (cum ar fi ADHD și autism) este de 10 mg. Există, de asemenea, melatonină cu eliberare susținută, pe care medicul copilului dumneavoastră o poate recomanda dacă copilul dumneavoastră are dificultăți în a adormi. Melatonina cu acțiune scurtă este recomandată copiilor care au probleme cu adormirea. Din nou, discută întotdeauna cu medicul copilului tău– și obține recomandarea dozei – înainte de a-i administra copilului tău melatonină. Nu depăși doza recomandată.


Acestea sunt informațiile pe care le-am găsit eu despre melatonină. Tu ce părere ai? Ai folosit sau ai folosi melatonina ca și supliment pentru copilul tău?




Surse:


0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page