top of page
Poza scriitoruluiCristi

Cum să fii mai fericit în 5 pași simpli

*Nota editorului (Geanina): Soțul meu citește foarte mult. În principal despre tehnologie, mașini, dar nu numai. Uneori notează lucrurile care l-au impactat sau concluziile la care a ajuns. Astfel că, zilele trecute mi-a arătat o notiță de-a lui și mi s-a părut atât de valoroasă, încât i-am cerut să o dezvolte într-un articol. Iată ce a ieșit:*


Acesta este probabil printre singurele titluri de clickbait pe care ai apăsat, care nu este clickbait. Pentru mine, să am câteva reguli, sau să le spunem linii călăuzitoare, nu mi se pare a fi un lucru restrictiv, ci mai degrabă, mă eliberează de grija de a o da în bălării, permițându-mi, în felul acesta, să fiu liber să fac ceea ce mă face fericit.


Pașii pe care urmează să îi împărtășesc și încă alți câțiva m-au ajutat să pun ordine și echilibru într-o perioadă destul de haotică și confuză. Eu personal, sunt pasionat de tehnologie și chiar primul care încearcă lucruri noi din sfera aceasta, dar uneori, o doză prea mare, chiar și dintr-un lucru bun, nu face bine. Ca și oameni, de-a lungul timpului când am inventat o tehnologie noua, la început ori am abuzat de ea, ori ne-a fost teamă de ea, iar în cele din urmă, am învățat să ne folosim de ea așa cum trebuie.


Așadar, vreau să împărtășesc cu tine cei 5 pași simpli, testați de mine personal și care te vor ajuta să fii mai fericit și mai împlinit cu viața pe care o ai.


1.Cumpără un ceas deșteptător


Hai să fim serioși suntem in 2019, de ce ți-ai cumpara un ceas deșteptător când toata lumea are un telefon deștept (smartphone) pe care il folosește pe post de ceas deșteptător. Tocmai din cauza aceasta, pentru ca primul lucru pe care îl vezi dimineața să nu fie telefonul. Pentru că apoi îți verifici notificările și începi să te plimbi în sus și in jos pe aplicații, minutele trec, iti dai seama că ai pierdut timpul și te simti prost. Și uite așa, îți începi ziua simțindu-te prost și asta dă tonul pentru tot restul zilei. Te simti prost pentru că ți-a fost eliberat în corp o doză de cortizol, principalul hormon responsabil pentru stres. Dacă ai un ceas deșteptător, fie el unul clasic de pus pe noptieră, fie unul mai modern de pus la mână, care te trezește prin vibratii, are de făcut un singur lucru, să te trezească. Pentru mai multe detalii poti vedea articolul acesta.


2. Dezactivează-ți notificările de pe telefon


Cei mai mulți dintre noi avem active notificările pentru a fi la curent cu lucrurile care ne interesează, mesaje de la prieteni, ultimele știri, oferte etc. Cei mai mulți dintre noi nu știu totuși că notificările sunt folosite ca și mecanism de influențare a nivelului dopaminei din creier. Dopamina are un rol foarte important în motivația de a alege să ne comportăm într-un anumit fel sau în altul. In mod normal creierul nostru elibereaza dopamina, acel sentiment de plăcere, pentru a ne motiva să repetam un comportament benefic corpului nostru. Creatorii diverselor aplicații au observat că dacă servesc notificari în mod aleatoriu pe telefon ele îți determină o eliberare de dopamină și în felul acesta este recompensat comportamentul de a verifica mai des telefonul și deci vei petrece mai mult timp în acea aplicație vei vedea mai multe reclame și ei vor face mai mulți bani. Pe de altă parte nu vei mai fi motivat să faci acele lucruri care sunt cu adevărat importante pentru tine și de asta te vei simți nefericit. Poti afla mai multe in studiul ăsta de la Harvard.


3.Fă ceva ce îți place cu adevărat


In cursul unei zile, facem lucruri ce trebuie făcute sau lucruri pe care vor altii să le facem (vezi notificările de la pasul anterior) și rareori ne mai ramâne timp să facem ceea ce ne place. Uneori chiar trebuie să stăm să ne gândim care sunt lucrurile care ne plac cu adevărat și să le separăm de cele care ne-au fost sugerate de reclame și tot felul de conținut media. Fă-ți timp să faci ceea ce îți place și te face fericit cu adevărat: citeste o carte, aleargă, cântă, găteste, condu mașina, joacă-te, scrie, grădinărește, dansează, fă ordine etc. Tu știi ce îți place să faci cu adevărat. Făcând asta vei aduce un echilibru în modul în care creierul eliberează dopamină și așa vei avea motivația și claritatea de a face și lucrurile pe care trebuie să le faci, nu doar pe cele care îți place să le faci.


4.Fă o plimbare pe propriile picioare


Având in vedere că peste tot în spațiul public se recomandă să faci mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi, ar fi redundant să mai explic aici beneficiile pe care le aduce mișcarea. Însă de multe ori aceste 30 de minute de mișcare sunt asociate cu alergatul, mersul pe bicicletă sau mersul la sală, și pentru că efortul ar fi unul prea mare mulți nu fac pasul de la teorie la practică. Pe principiul orice mișcare e mai bună decât nicio mișcare, sunt studii care arată beneficile mersului pe jos, când vine vorba de o viață mai lungă și cu un risc de îmbolnavire mai mic. Revenind la substanțele chimice elberate de corpul nostru, un mers mai alert eliberează dopamină și este mai benefic decât alergatul, pentru că nu eliberează cortizol, deci rezultă mai puțin stres.


5.Fără ecrane cu o ora înainte de somn


Și pe tema asta s-a scris mult in ultimul timp. Majoritatea expertilor sunt de acord că folosirea ecranelor, fie ele TV, computer, tabletă sau telefon, prin lumina albastră emanată, limitează secreția de melatonină ce are rolul de a regla ritmului circadian, somnul și etapele de somn adânc și refacerea creierului. De asemenea ecranele ne fac să adormim mai greu și să avem un somn mai agitat ceea ce contribuie la oboseala resimțită când ne trezim dimineața, deși teoretic, am avut destule ore de somn. Mai multe despre efectele negative ale ecranelor asupra somnului puteți citi aici. Recomandarea mea este să îți pui o alarmă cu o oră înainte de ora de culcare și să te oprești din a folosi ecranele. O altă recomandare ar fi să pui telefonul la încărcat în altă cameră și să nu îl iei în dormitor, pentu că asta te va ajuta la Pasul 1, sa nu dai cu ochii în telefon imediat cum te trezești. Poți folosi, în schimb timpul acesta înainte de culcare pentru o discutie bună, sau pentru a citi dintr-o carte sau un e-book, sau pentru a-ți faci o listă cu ce vrei să faci a doua zi.


Acestea sunt doar câteva tactici pentru a fi mai fericit în viața de zi cu zi, ele au de a face cu factori externi, ce ne afectează motivația si obiceiurile noastre. Dacă însă starea ta de spirit nu se îmbunatățește după folosirea recomandărilor de mai sus, e posibil să fie nevoie să ‘sapi’

mai adânc în interiorul tău, dar aceasta o lăsăm poate pentru alt articol.


*Dacă îți place să scrii, scrii ocazional, sau ai un blog și ți-ar plăcea să scrii și pe Little Corner Of Joy, trimite un email cu blogul tău, sau ceea ce ai scris până acum pe adresa: littlecornerofjoy@gmail.com și dacă valorile noastre se potrivesc, vom colabora cu siguranță*


 
8 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Cum să fii bogat

8 Comments


Alexandra Grigoras
Mar 06, 2020

🌝🌞🌝🌼🙏😎

Like

Ana
Ana
Mar 06, 2020

😊

Like

Alexandra Grigoras
Mar 02, 2020

🎉🎉🎉

Like

Ana
Ana
Feb 19, 2020

✅ la toate! 😌

Like

Alexandra Grigoras
Feb 17, 2020

Eu reușesc să mă deconectez de toate mai ales cand trebuie sa invat pentru facultate. Sunt niste pasi care merita urmați!✌🤗

Like
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page