Știu că fiecare copil are ritmul său, dar tare mă stresa când auzeam fraza aceasta spusă iar și iar, atunci când mai povesteam și eu că Iunia nu prea spune multe cuvinte. Aveam în jur copilași mai mici ca ea, care vorbeau de 2 sau chiar de 3 ori mai mult și mai inteligibil decât vorbea ea. După cum e și normal, îmi puneam întrebări: Oare fac eu ceva greșit? Oare are o problemă? Sau ce aș putea face mai bine?
Într-adevăr, copiii își dezvoltă diferit abilitățile și în funcție de preferințele și talentele lor. Adică, un copil care este foarte dezvoltat pe partea motorie (merge de la 10-11 luni să zicem și e foarte sportiv) sau un copil foarte dezvoltat pe partea de logică și analiză (să spunem că stă ore întregi concentrat pe un puzzle sau o activitate), de regulă va vorbi mai târziu. Iarăși, sunt studii care arată faptul că, copiii bilingvi vorbesc mai târziu (vezi aici).
Însă, deși copiii sunt diferiți și au ritmuri diferite de dezvoltare, sunt lucruri practice pe care le putem face, ca să îi ajutăm în dezvoltarea limbajului.
Putem merge cu ei la logoped, însă de obicei, se merge cam după vârsta de 3 ani, când se poate diagnostica o întârziere în limbaj. De asemenea, exercițiile recomandate de logoped, vor trebui făcute și acasă de către părinți sau îngrijitori, deoarece aceste probleme nu se rezolvă doar cu o oră pe săptămână, ci cu multă multă practică.
Așadar, din ceea ce am citit eu, iată câteva metode foarte foarte practice, pe care le poți aplica, pentru a dezvolta limbajul copilului si a-l încuraja să vorbească mai mult:
Folosește cuvinte noi într-un dialog, în mod repetat pentru a ajuta copilul să le învețe mai repede. Exemplu: "Uită-te la rață! Rața face “mac mac”. Rațusca înoată super repede. Fugi fugi, rățușcă!”
2. Pune mai multe obiecte pe o masă. Întreabă: "Unde este ___?" Progresează până la ascunderea unui obiect și întreabă: "Unde este ____?" În timp ce copilul se uită, pune întrebări precum: „Este sub masă?” sau "E pe pat?"
3. Pune copilul să potrivească imagini (carduri, de obicei) cu obiectele reale. Numește fiecare element de mai multe ori pentru a consolida cuvântul. (Această metodă am folosit-o des cu Iunia și a dat roade în scurt timp).
4. Dezvoltați-vă un obicei în care copilul numește lucrurile din mediul său, cum ar fi hainele, pe măsură ce se îmbracă dimineața, sau mâncarea de pe farfurie.
5. Pune întrebări despre ilustrațiile dintr-o carte. "Unde este ___?" "Ce face fata aceasta?" (Iarăși o metodă testată des de noi, foarte eficientă!)
6. Învață-ți copilul să răspundă la întrebarea: „Cum te numesti?” Ajută-l să strige des alte persoane pe nume.
7. Pune mai multe obiecte pe masă. Descrie un obiect și cere-i copilului să ghicească obiectul corect. Folosește adjective în întrebare. De exemplu: "Care dintre ele este strălucitor și ascuțit?" Care dintre ele este albastru și alunecos? "„ Care dintre ele se simte dur? "
8. Pune imagini cu animale sau alte obiecte pe masă. Învațați sau revizuiți cuvinte de acțiune întrebând: „Cine sare? "Ce latră?" "Cine taie?" Sau întreabă: "Ce face un câine?" "Ce face un creion?" și ajută-ți copilul să răspundă.
9. Când mergeți la magazin, priviți toate fructele și legumele. Vezi câte legume și fructe poate numi copilul. Au coji? Sunt dulci? Ce culori sunt? Cumpără o varietate nouă pentru a încerca acasă.
Aceste metode sunt extrase din cartea “ Super Star Speech” scrisă de Deborah M. Lott - logoped. Din păcate această carte nu este disponibilă în limba română însă, îți recomand această carte care te va ajuta mult în identificarea potențialelor dificultăți de vorbire și corectarea lor.
Au fost foarte folositoare pentru noi și deși nu trebuie să fie un stres faptul că al nostru copil vorbește mai târziu, sunt lucruri ca acestea pe care le putem face și care, deși par mărunte, ajută enorm. Noi le-am testat și au funcționat. Acum pitica vorbește destul de inteligibil (chiar și pentru străini) și la nici trei ani turuie uneori:)
Sper să fie de folos cât mai multor părinți. Dacă știi pe cineva care se confruntă cu întârzierea în vorbire la copii, dă mai departe acest articol. Sharing is caring:)
P.s.: Dacă ți-a plăcut acest articol, citește și articolul de AICI pentru a vedea 7 activități distractive pentru dezvoltarea limbajului copiilor.
#9metodepracticepentrudezvoltarealimbajului #dezvoltarealimbajuluilacopii #intarziereainvorbire #intarziereainvorbirelacopii #intarzierealimbajuluilacopii #logoped #intarzierelimbajlogoped #intarzierevorbirelogoped #diagnosticareintarzierelimbajcopil #diagnosticlimbajintarziatcopii #logopedcopii #terapielimbajcopii #LittlecornerofJoy #copilulnuvorbeste #copilulnuvorbestebine #metodedeafacecopilulsavorbeasca #copilde4aninuvorbestebine #copilde2anivorbestepelimbalui #lacevarstavorbesccopiii #lacevarstavorbesccopiiforum #exercitiilogopediecopii3ani #copiicarevorbesctarziu #copiicarevorbesctarziuforum
😍😍😍😍
Super metodele!
Interesant.
Minunat...deja fac o parte din ele fara sa imi dau seama 🤭🤗😊😘