top of page
Poza scriitoruluiLittle Corner Of Joy

Cum scapi de crustele de lapte (cojițele) la bebeluși?

Notă:*Acest articol conține linkuri afiliate, ceea ce înseamnă că eu primesc un mic comision atunci când tu cumperi, folosind aceste linkuri*


Crustele de lapte sunt acele “cojițe” sau “solzișori” care apar la bebeluși. Pot apărea atât pe pielea capului, cât și pe sprâncene. Seamănă la aspect cu mătreața, dar sunt practic lipite de piele. Denumirea oficială este “dermatită seboreică infantilă”, nu se știe exact ce o cauzează și apare la copiii sub trei anișori (cel mai des când sunt bebeluși), adesea apărând imediat după naștere și dispărând până la vârsta de 1 an. Vestea bună este că, în afară de aspect, copilașii nu au alte simptome și nu îi deranjează cu nimic.



Eu am avut de luptat cu aceste cruste la ambele pitice. La pitica cea mare, am scăpat mai ușor, deoarece la câteva zile după naștere solzișorii și-au făcut apariția pe sprâncenele ei și pe zona dintre ele. Am scăpat de ele, în câteva săptămâni, cu ajutorul uleiului de cocos. Îl aplicam zilnic, o dată sau de două ori pe zi. Au început să fie din ce în ce mai puține și cam în 2-3 săptămâni s-au dus de tot.



La pitica cea mică situația este puțin mai complicată. A avut foarte puține pe sprâncene, la început. Am scăpat rapid de ele (într-o săptămână) cu ulei de cocos. Ei bine, pe la câteva săptămâni, au apărut o mulțime de cruste și în cap. Și când spun o mulțime, sunt chiar multe. Am încercat cu ulei de cocos, dar parcă nu treceau suficient de rapid. Cred că vreo două-trei săptămâni am folosit ulei de cocos, apoi am decis să luăm și crema pentru cruste de lapte, de la Bioderma. A funcționat binișor, nu chiar atât de miraculos precum speram eu, dar binișor. Pentru că aceste cruste sunt pur și simplu lipite de scalp, este foarte greu să le dezlipești. Nu este indicat să încerci să le rupi cu unghiile sau alte obiecte ascuțite, deoarece riști o rană sau infecție. Soluția este un emolient și apoi înlăturate ușor (doar cele care s-au desprins de scalp) cu un pieptene sau cu prosopul. Așa am procedat și noi și aproape aproape am scăpat de ele. Doar uneori, mai apare câte una rătăcită după băiță.



Din experiența mea, funcționează foarte bine uleiul de cocos (presat la rece). Noi îl folosim pe acesta pentru orice presupune hidratare la bebeline, dar și la mine:) Se mai poate folosi și ulei de măsline și unt de shea, ca emolient pentru aceste cruste de lapte. Ideal este să fie cât mai naturale și fără parabeni și alte bazaconii în ele. Crema de la Bioderma funcționează și ea foarte bine, dar după cum am spus, nu a fost atât de miraculoasă la noi precum am tot văzut-o descrisă. Soluția este oricum, aplicarea cât mai deasă a oricărui emolient pe care alegi să îl folosești și după băiță, îndepărtarea gentilă a cojițelor.



Îmi dau seama că nu am menționat cum se aplică emolientul și pentru cât timp. Pe crema de la Bioderma scrie să o aplici cu o jumătate de oră înainte de băiță. Din experiența noastră, nu e suficient de mult (noi am avut și o formă mai gravă, ce-i drept). Până la urmă, am ales să o aplic cu 2-3 ore înainte de băiță. Avantajul acestei creme este faptul că nu este atât de uleioasă și nu riști pete de ulei pe toate hăinuțele, lenjeriile și jucăriile bebelușului, așa cum se întâmplă, spre exemplu, cu uleiul de cocos.

Avantajul uleiului de cocos este faptul că este complet natural și că este și antibacterian și antifungic. Dar orice ai alege, trebuie aplicat des și apoi, șamponat bine la băiță și desprinse ușor din păr. Cel mai adesea, dispar în câteva săptămâni (în funcție și de seriozitatea formei avute).


Tu te-ai confruntat cu crestele de lapte la copii? Ce a funcționat și ce nu?



 
8 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

8 Comments


Ana
Ana
Mar 07, 2020

🤱🏻

Like

Ana
Ana
Mar 04, 2020

💪🏻trecem noi peste toate!

Like

Alexandra Grigoras
Mar 02, 2020

🐞🌷⚘🌺😍

Like

Alexandra Grigoras
Feb 21, 2020

E bine de știut pentru cand voi avea bebe!👌👌👌

Like

Ana
Ana
Feb 19, 2020

Si noi am folosit ulei de cocos si s-au dus la pieptanat. 🙂

Like
Abonează-te la newsletter
pentru a primi emailuri periodice cu noutățile de pe site, dar și activități educative pentru copii și module creative de învățare.

*Vei primi emailuri periodice cu noutățile de pe blog și/sau activități educative pentru copii. 

bottom of page