Weekendul ce tocmai a trecut a fost o adevărată aventură pentru noi. A trebuit să zburăm în Ardeal, la nunta surorii mele.
Vreau să încep prin a spune că nu am avut o altă opțiune. Cu copii așa mici am fi făcut două zile pe drum, la propriu. Așa că, am optat pentru avion.
Din punctul meu de vedere, dacă ai de ales, ar fi mai bine să alegi mașina, pentru bebelușii sub 6 luni. Pentru copiii mai mărisori însă (2-3 ani), aș alege clar avionul, deși implică un cost mai mare (după vârsta de 2 ani plătești bilet întreg), pentru că este mult, mult mai ușor și mai fain.
Dar să o luăm cu începutul. În dimineața plecării mă regăsesc cocoțată pe un troller încercând din răsputeri să îl închid. Pentru că nu voiam și nici nu aveam cum să cărăm multe bagaje, am înghesuit strictul necesar în două trollere micuțe. Ce a fost mai greu pentru noi a fost transportarea sterilizatorului și încălzitorului de biberoane, într-unul din trollere. Pitica noastră Nr. 2 a trecut prin multe (voi povesti într-un alt articol despre aceasta) și când vrea la sân, când mănâncă lapte muls din biberon. Și deși nu a primit până acum lapte praf, am decis să cumpărăm o cutie, special pentru această călătorie.
Așadar, în dimineața plecării, le-am înghesuit pe toate în două trollere mici, un rucsac și geanta de bebe și am mers la aeroport. Rucsacul și geanta de bebe le-am luat cu noi în avion, iar trollerele le-am pus la cală.
Înainte de a pleca, a sunat soțul la Tarom (compania cu care am zburat) și a întrebat despre politica lor legată de cărucior. Au spus că dacă e dintr-o singură piesă și se pliază, îl putem lua cu noi în avion, iar dacă nu, trebuie pus la cală. Evident, cele dintr-o singură piesă și care se pliază sunt cele de tip umbrelă, dar care sunt pentru Bebelușii de peste 6 luni, ce stau singuri în funduleț. Noi folosim acum scoica, ce se atașează căruciorului. În lumina acestor informații, am decis să nu mai luăm căruțul după noi.
Arielle (pitica cea mică) nu a vrut în ruptul capului în port-bebe. Am încercat și iar încercat, deoarece mie îmi place enorm să îmi port copiii. Ei bine, în dimineața plecării am încercat din nou și ca prin minune, a vrut. Yupiii! Două premiere în aceeași zi: zbor cu avionul și statul în port-bebe.
Și așa am mers până la aeroport și am lăsat bagajele la cală. Dacă aveți copii sub 2 ani aveți prioritate și la îmbarcare și la bagaje, deși uneori nu prea se respectă acest aspect.
Apoi urmează secțiunea security, unde ți se verifică bagajul de mână și treci prin detectorul de metal. Noi am luat la noi lapte muls, biberoane, sticla de apă a Iuniei, apă caldă în termos, punga cu lapte praf și niște nuci. Teoretic poți să treci cam cu orice tip de gustare sau lichid, pentru copil. Însă trebuie să le scoți pe toate din geantă, de la început, apoi vor fi puse separat în câte o tavă specială și trecute prin scanner. Ceea ce am omis noi, a fost să scoatem pompa de sân din geantă (am o Spectra 9+ - link afiliat) și ne-au oprit geanta pentru un control mai amănunțit. Erau atâtea lucruri înghesuite în geanta aceea, încât mă întrebam și eu ce o să găsească😅 S-a dovedit că pompa era elementul suspect, care de fapt nu a fost deloc suspect, până la urmă.
Apoi după ce am trecut de security, pe Otopeni, pentru zborurile interne este o altă sală de așteptare, în partea stângă. Dacă o iei în partea dreaptă, vei ajunge la controlul pașapoartelor, care nu există pentru zborurile interne. Așadar, partea stângă să fie!
Am ajuns acolo, degajați și bine dispuși, ne-am luat o cafea și un sandviș, am făcut poze, a adormit bebelina în sistemul de purtare (eu am un Ergobaby😍 - link afiliat), iar pitica cea mare s-a jucat cu mingea și a explorat sala de așteptare.
Toate bune și frumoase până am urcat în avion. Arielle este de obicei, unul dintre cei mai cuminți bebeluși pe care îi știu. Este un bebe vesel, zâmbitor, care iubește rutina, care adoarme foarte ușor în “săcuțul” ei, după cum îi spunem noi, dar care este un sistem fain de înfășare ergonomic tot de la Ergobaby (link afiliat), pe care nu voi avea vreodată suficiente cuvinte să îl laud. Cum o punem în el se linistește și adoarme singurică. Am încercat noi și cu legănat și cu plimbat, dar pur și simplu iubește sistemul și rutina ei. După cum spuneam este cel mai cuminte și mai scump bebeluș pe care îl știu, însă când îi schimbi rutina.. atunci să te ții! Din păcate a fost foarte greu să o adormim în excursia asta și a fost și mai teribil de greu să o adormim în avion. De cum am intrat în el, a început să se agite. La decolare, i-am dat lapte muls și a fost cât de cât ok, dar fiind zborul foarte scurt, nu a reușit să adoarmă și a plâns în ultimele 15 minute ale zborului de nu mai știam ce să fac.
Am fost și maxim de stresată de însoțitorul de zbor (mai pe românește un bărbat stewardesă), care mai că se răstea la mine să îi țin centura “infantului” care urla și se zbătea din toți rărunchii cu o față roșie ca racul și cu niște lacrimi de crocodil. Am încercat biberon, am încercat sân, am încercat legănat, cântat, vorbit, de toate. O mămică din avion chiar a luat-o la ea încercând să o calmeze. Până la urmă, din disperare am luat o suzetă a Iuniei și i-am îndesat-o în gură. Nu mai știam ce să fac. Ea nu a vrut suzeta și nici eu nu am insistat, deoarece la pitica cea mare ne chinuim încă să scăpăm de ea.
Dar de data aceasta, din disperare, am încercat. I-a venit să vomite la început (așa cum face de fiecare dată când încearcă suzeta), dar apoi a luat-o, s-a liniștit și a închis ochișorii. Apoi, după ce am aterizat am pus-o în port-bebe și a adormit (nu mi s-a permis să o țin în el în timpul decolării și al aterizării).
La întoarcere, a stat în brațele soțului, în mare parte pentru că nu mai voiam să mă streseze însoțitorul de zbor cu centura vieții, dar și pentru că pitica îl iubește pe soț și uneori, în momentele critice, se linisteste mai bine la el. Și chiar așa a fost. Eu eram mega panicată, după ce pățisem la plecare. Soțul a fost foarte calm, a luat-o ușurel, i-a dat lăptic, apoi la aterizare i-a vorbit calm, a legănat-o și i-a dat suzeta. Un succes total, în timp ce eu aproape îmi rodeam unghiile de stres😅
Deci acesta este sfatul meu, dacă tu ești stresată sau nu te simți confortabil în avion, iar soțul este implicat activ în creșterea copilului, uneori în avion, bebelușul se calmează mai ușor la el și din experiența mea, merită încercat.
Din păcate și eu am mereu dureri de cap când zbor, așa că nici pentru mine nu e chiar o distracție.
Însă, pentru copilașii mai mari este foarte fain. Pitica cea mare, de 3 ani, a fost de-a dreptul încântată. Avea un zâmbet până la urechi la urcarea în avion, apoi când a văzut pe geam că urcăm în nori și poate vedea casele de jos, a fost în extaz. Și când credea că nu poate fi mai bine, au venit însoțitorii de zbor cu un sandviș și cu suc. Pfoai! Nu pot descrie suficient de bine ce rânjet laaarg de satisfacție avea pe față. A fost o încântare să o văd așa entuziasmată. Și cred că e o experiență frumoasă pentru copii. Am avut și jucăriile ei preferate la noi și o cărticică și totul a decurs perfect, pentru ea.
Am uitat să menționez că e bine să ai și certificatele de naștere ale copiilor la tine, atunci când zbori intern. La București nu ni le-a cerut nimeni, însă la Cluj, când a trebuit să lăsăm bagajele, ni s-au cerut. Am menționat acest aspect, deoarece eu am tot căutat această informație, înainte să plecăm și până la urmă le-am luat la noi pentru orice eventualitate. Cred că depinde totuși de compania cu care zbori și politica lor. La security nu ți le va cere nimeni.
Ei bine, cam așa a decurs la noi primul zbor cu copiii. Deși a fost o experiență faină per total, nu pot descrie gradul de oboseală pe care îl aveam aseară, când am ajuns, în sfârșit, acasă.
Așadar, cred că poate fi fain să zbori cu copii, dar ideal ar fi să aibă peste 1 anișor, ca să fie mai ușor de distras și de calmat.
Dar desigur, acest sfat vine de la cineva care are disconfort și dureri de cap la altitudine ridicată, deci dacă ți se pare mega fun să zbori și ai un copil care îți seamănă, go for it:)
P.s.: Din cauza presiunii ridicate, unii copilași pot avea probleme cu urechile și pot acuza dureri. Acestea pot fi evitate dacă sug sau mestecă ceva, în timpul decolării și al aterizării.
#primulzborcuavionul #littlecornerofjoy #zborinterncucopii #zborcuavionulcopii #zborotopenicucopil #zborcuavionulcopiimici #zborcuavionulbebelus #taromcopiisub2ani #bebede3lunicuavionul #bebede4lunicuavionul #zborbucuresticlujcucopii #zborbucuresticlujcucopil #varstaminimapentruzborcuavionul #carutulcopiluluiinavion #scoicainavion #potsaiaucarutulinavion #potsaiaucarutulcopiluluiinavion #cuceamvoieinavionpentrucopil #a #amvoieculapteprafinavion #copiisibebelusizborcuavionul #zborcuavionulcucopilexperienta #zborcucopilblog
🙈
🤫🤫🤫🤫
😂
Stiu ca este sigur, dar eu ametesc si daca ma uit de la etajul 1 în jos 😅😅😅🤫🤫🤫
Este cel mai sigur mijloc de transport, Alexandra! Curaj!