Când s-a născut Iunia, m-am simțit de-a dreptul copleșită. Mi se părea că nu mă pricep deloc la asta. Mă simțeam efectiv depășită de situație. Mi-am zis în mintea mea: " E clar. Motherhood-ul nu e pentru mine". Ulterior, lucrurile s-au mai schimbat, însă îmi amintesc că am tot căutat informații, lucruri, sfaturi care să mă ajute, să facă, perioada aceea, dacă nu mai ușoară, măcar suportabilă.
Așa că, azi, m-am gândit să împărtășesc cu tine, câteva trucuri, care fac viața de mămică mai ușoară. Unele dintre ele sunt culese de pe net, sau de pe la mămici, iar pe altele le-am descoperit eu singură. Unele vor merge pentru puiul tău, altele nu. Bebelușii sunt diferiți și ce bine că este așa, nu? :)
Dar hai să vedem ce am adunat eu:
1. Tricoul lui mami
Pentru noi, tricoul lui mami a fost sfânt, cel puțin în perioada de început. Abia acum, la 8 luni, am reușit să nu mai dormim cu el.
Odată, pe când avea Iunia doar câteva săptămâni, a trebuit să plec de acasă pentru vreo două ore și să o las cu tati ei. După ce am ieșit pe ușă, a mai durat aproximativ 5 minute și apoi a început să plângă și să tot plângă. Disperat, tăticul, după ce nu avusese succes cu nimic altceva, i-a dat tricoul pe care îl dezbrăcasem eu mai devreme. Ce să vezi? Minune mare! Bebelina s-a calmat. De atunci tricoul a fost peste tot ( prin "tricou" mă refer la multe multe tricouri de ale mele ). De atunci am început sa i-l punem și la somn și a început sa doarmă perioade mai lungi de timp.
2. Sunete albe
O altă metodă care a funcționat pentru noi, a fost folosirea unei aplicații pentru smartphone cu sunete albe. Ideal ar fi să folosim o mașină cu sunete albe, cum au americanii, însă eu nu am găsit pe niciunde ( dacă știi tu de unde pot lua una, anunță-ma! ). Noi am avut un telefon pe care îl lăsam în camera ei, pe mod avion și la început, învelit și în staniol să fie sigură sigură, mami, că nu mai ajunge nimic la el. Pentru noi funcționează perfect și pentru calmat ( gen.. în mașină), dar și pentru somnic.
3. Oțet în loc de balsam
Pentru că bebelușa mea are o piele extrem de sensibilă, se irită din te miri ce, în prima fază am încercat să văd ce pot face, am scos parfumul, crema, tot ce se putea. Apoi am ajuns la balsamul de rufe, despre care am citit că folosește niște ingrediente iritante, pentru bebeluși, ca să poată menține parfumul pe o perioadă mai îndelungată. Asa că, l-am înlocuit cu oțet. Nu doar că rufele sunt mult mai moi și pufoase, dar oțetul ajută și mașina de spălat rufe.
4. Etichete la sertare
Pentru că habar nu aveam cât de mare este diferența între hăinuțele de o lună și cele de 3 sau 6 luni, de exemplu, stăteam o groază să caut etichetele să văd exact ce vârsta scrie pe ele. Mi-am dat seama că nu pot sta atât să caut hăinuțe, când bebe trebuie schimbat, așa că mi-am făcut niște etichete de hârtie, pe care le-am pus la fiecare sertar. Astfel că, am reușit să organizez hăinuțele, în funcție de vârstă. Astfel că un sertar conținea doar hăinuțe dinte-o categorie de vârstă. Poți vedea în pozele de mai jos cum am făcut :)
5. Hăinuțe mai mult timp
În mintea mea, de obicei, dacă bebele a depășit vârsta înscrisă pe eticheta hăinuței, deja nu îl mai încape. După acest principiu am funcționat în primele luni, când dacă Iunia depășise vârsta de o lună, hăinuțele pe care scria "o lună" erau puse deja la depozitat. Ulterior, am observat că hăinuțele o mai încăpeau câteva săptămâni sau chiar o lună sau două, după ce trecuse de categoria respectivă. Așa că, nu le pune în dulap, până nu ești sigur/ă că nu îl mai încap pe bebe :)
6. Întuneric beznă
Poate sună banal, dar nu lăsa aprinsă nicio lampă, în camera bebelușului. În primele câteva luni, eu am preferat să fie o lampă aprinsă în camera ei, ca să pot vedea când vin să îi pun suzeta la loc în guriță, însă în principal, ca să nu simt că o las singură în întuneric. Dar, atunci când mi-am făcut curaj să sting lumina de tot, la ea în cameră, a dormit mult mult mai bine. Dar dacă totuși preferi să ai o luminiță în cameră, folosește un potențiometru, ca să obții cea mai mică intensitate a luminii.
7. Cum scapi de iritație
Deși se poate spune că aproape toți toți copiii au parte de iritația la funduleț și că este ceva normal, de fapt, nu trebuie să fie chiar așa. Eu am încercat să scap de ea cu toate cremele posibile pentru funduleț, cu pudră, cu ulei de cocos.. nimic nu a funcționat, ba chiar a fost mai rău. Asta până când am schimbat scutecele. Le-am înlocuit cu unele fără parfum și fără "Aloe Vera" și a trecut mare parte din iritație. Apoi am schimbat și șervețele umede ( deși prefer să o spăl, nu reușesc mereu), cu unele care conțin 99% apă ( vezi aici ) și chiar chiar aproape a dispărut roșeața fundulețului. A dispărut de tot doar în zilele în care am reușit să o mai las ceva timp fără scutec.
8. Gestionarea telefonului
Când Iunia a crescut suficient de mult, încât să vadă telefonul și să plângă după el, atunci am știut că va fi o problemă ( prefer să nu folosească tehnologia măcar până la 2 ani de zile). Atunci când era obosită, era și mai greu de distras cu altceva și cum îl vedea trebuia neapărat să pună mânuțele și gurița pe el și să vadă ea cum se aprinde. La început a fost o "luptă" în care îi spuneam nu, îl luam sau încercam să o distrag. Apoi am încercat să îl ascund, dar asta însemna că nici eu nu îl mai puteam folosi și nu prea funcționa pentru mine ( că deh.. scriu pe un blog). Așa că, soluția a fost să îl setez astfel încât să nu se mai aprindă de nicio culoare atunci când atingi ecranul. Atunci când Iunia a fugit imediat spre el când l-a văzut, după cum îi era o obiceiul, l-a luat în mânuțe, l-a întors pe toate părțile, l-a băgat chiar și în guriță. Eu.. am stat liniștită. Nu cred că a durat 30 de secunde și l-a lăsat jos, concentrându-se apoi pe o altă jucărie. A funcționat! De atunci tot așa îi fac și încă funcționează! Desigur că va merge până se va prinde că trebuie să apese pe buton, dar să sperăm că atunci va și înțelege sensul cuvântului NU :)
9. Remedii naturiste anti-răceală
Sunt două remedii absolut geniale, de care eu personal nu știam. Iunia a fost răcită de două ori până acum, nimic grav, mai mult m-am panicat eu la prima răceală😂. Daaar, a ajutat mult o ceapă, tăiată în patru, lăsată toată noaptea lângă pătuțul ei. Am folosit remediul acesta vreo 3 nopți la rând, până când a mai rămas doar cu niște mucișori. Celălalt remediu pe care l-am folosit, a fost cartoful. Un cartof dat pe răzătoare, într-un material, apoi pus pe pieptul copilului a rezolvat tusea odată pentru totdeauna și în 20 de minute i-a scăzut și febra. Acum depinde mult de gravitatea răcelii, clar se recomandă să mergi la doctor, însă nu prea vrei să stai la coadă la Urgență pentru o răceală, iar pediatrul nu răspunde noaptea la telefon, deci merită încercat!
10. Rutina de seară
Nu pot accentua cât de mult ne-a ajutat rutina de seară. În fiecare seară, de la 3 săptămâni încoace, Iunia are aceeași rutină și ajută enorm de mult. În primul rând ne ajută pe noi, ca părinți, să avem ceva stabil în mijlocul haosului schimbărilor de tot felul, apoi îi ajută pe copii, pentru că ei au nevoie de ceva constant și asocieri bune de somn. Băiță sau un cântecel, sau o poveste, orice merge ca și rutină, doar fii constant/ă, fă-o seară de seară! Se va vedea clar efectul asupra somnului de noapte al copilului!
10' Asocierile de somn
Pentru că nu am terminat cu punctul 10!
Între 4 și 6 săptămâni se formează asocierile de somn!!! Nu cred că pot striga efectiv cât de important este acest punct. Dacă bebele adoarme constant la sân, va face o asociere de somn cu sânul. Dacă vei încerca să îl pui jos în pătuț, luându-l de la sân, se va trezi imediat. Asocierile mai pot fi făcute cu legănatul, cu înfășatul, cu suzeta, cu anumite cântecele, cu o păturică, cu aproape orice.. Fiecare dintre noi avem chiar ca și adulți asocieri de somn. Unii dintre noi nu putem să dormim fără pătură, alții nu putem fără șosete, sau cu șosete, alții fără televizor etc. La fel este și la bebeluși. Așa că plănuiește dinainte ce asociere ai prefera să facă bebelușul tău și chiar dacă "greșești", nu descuraja, nu este o singură cale de a crește un copil :)
Cam acestea sunt "trucurile" pe care le-am învățat eu din primele luni cu un nou-născut. Poate că ești o mămică cu experiență și ți se par atât de banale, dar pentru mine ar fi contat să le fi știut de la început.
Cum ți se par sfaturile mele? Tu ce trucuri ai pentru o proaspătă mămică?
#littlecornerofjoy #littlecornerofjoy #tipstricksbebei #sfaturidesprebebelusi #somnulbebelusilor #cesafaccasadoarmabebe #hainutebebelusi #hainebebelusi #lampaincamerabebelusului #iritatiadescutec #cumscapideiritatiadescutec #cumtrateziiritatiadescutec #cumtrateziiritatialafunduletbebelusi #iritatielafundbebelusitratament #iritatiefunduletbebelusi #iritatiebebelusi #iritatiebebelusitratament #tratamentiritatiebebelusi #sunetealbebebelusi #aplicatiesunetealbe #aplicatiebebelusi #remediinaturisteracealabebelusi #remediinaturisteantiraceala #remediiracealabebelusi #tratamentnaturistracealabebelusi #remediinaturistemucicopii #remediinaturistemucibebelusi #rutinadenoaptebebelusi #rutinadesearabebelusi #asocieriledesomnbebelusi #asocieredesomnsan
Bune sfaturi
Ce sfaturi bune! Faza cu lampa am facut-o si eu in primele luni. Acum gata, închidem tot!
👌👌👌
Eu mi-am propus sa stau pe telefon doar cand doarme ea. Asa ca nu stie inca ce poate face. :)
👍🏻