Femeile sunt destul de obsedate de păr – își doresc ca bebelușii lor să aibă un cap plin de păr. Interesant, în unele țări din Est, bărbierirea primelor fire de păr ale bebelușului de pe cap face parte din cultura lor, deoarece ei cred că bărbierirea stimulează creșterea părului. Unii chiar atașează credința de motive religioase.
Foliculii de păr sunt determinați în numere specifice în momentul nașterii. Foliculii sunt în esență saci care dau naștere părului. Numărul de foliculi de pe capul nostru influențează numărul de fire de păr pe care le creștem de-a lungul vieții, în afară de determinarea naturii părului – textura, densitatea sau dacă va fi creț, ondulat sau drept.
Leonica Kei, director la Philip Kingsley Trichological Center din Singapore spune că numărul foliculilor de păr este asociat cu genele. Genele determină câți foliculi de păr ar avea unul și, prin urmare, numărul nu poate fi modificat.
Kei mai spune că mai mulți bebeluși se nasc cu păr invizibil cunoscut sub numele de păr vellus. Părul vellus are o pigmentare scăzută și este fin și scurt; se schimbă între a treia și a șaptea lună după naștere. Până la a doua zi de naștere, un bebeluș va avea tot părul vellus înlocuit cu păr gros, matur, terminal.
Prin urmare, pare mai puțin probabil ca părul bebelușului să crească mai bine după ce a fost tuns la 0. Factorii care influențează diametrul și creșterea părului copilului tău sunt influențați exclusiv de foliculii din scalp. Cu toate acestea, nu poți nega că sănătatea părului bebelușului tău depinde de factori precum o bună nutriție.
Deci, dacă genele și nutriția adecvată determină bogăția părului bebelușului tău, ar trebui să-l bărbierești? Nu! Un alt motiv valabil pentru a evita sau a întârzia tunderea la 0 este că scalpul bebelușilor este sensibil și, prin urmare, ar putea fi vulnerabil la răni. Kei spune că partea superioară a capului numită fontanela este foarte moale, deoarece oasele craniului nu sunt încă articulate împreună.
Menținerea igienei scalpului și părului este, de asemenea, esențială pentru a promova un păr sănătos. Este ideal să speli scalpul bebelușului în mod regulat pentru a evita ca secrețiile naturale de la scalp să se devină cruste de lapte, care sunt practic fulgi uleioși, galben-maronii. Deși aceasta nu este o afecțiune gravă, cu siguranță nu este o vedere frumoasă și este neplăcută. Este ceva asemănător mătreții la adulți, care poate fi îndepărtată cu șampon ușor medicamentos. Pentru a vedea cum scapi de crustele de lapte citeste articolul de aici.
În concluzie, nu, tunsul la 0 nu favorizează creșterea părului și este și destul de periculos pentru un bebeluș. În plus, această practică nu are nimic științific la bază.
Tu ce părere ai? Ți-ai tuns copilul la 0?
Comments