Astăzi vreau să vorbesc despre niște vitamine ce mi-au pus probleme în prima sarcină, cea cu Iunia.
Știu că sunt o mulțime de articole și studii care explică mult mai bine din punct de vedere științific totul, tocmai de aceea vreau să povestesc în primul rând, experiența mea și nu principiile generale, pe care le poți găsi foarte ușor, la prima căutare pe Google.
Acum aproximativ 3 ani eram însărcinată, așteptând cu nerăbdare primul nostru copil. Fiind la prima la sarcină, chiar nu aveam habar ce să fac, ce să nu fac, ce am voie să consum și ce nu. Așa că am încercat să mă informez. Cărți, articole pe internet și studii. Am citit cât am putut de mult și cât am știut să caut, la vremea aceea.
Foarte ușor am dat peste alimentele, plantele și vitaminele interzise în sarcină.
Cele trei vitamine interzise erau: Vitamina A, C și E.
Trebuie să recunosc că nu am aprofundat foarte mult subiectul. Am căutat și cam toate articolele păreau să spună același lucru, că nu sunt ok în sarcină. Vitamina A nu este recomandată deoarece produce defecte congenitale de dezvoltare a fătului, în special în primul trimestru. Vitamina C poate declanșa nașterea prematur, iar vitamina E poate produce pre-eclampsie, moarte intrauterină sau astm în cazul copilului.
Din ce am citit, eu am înțeles că trebuie să le evit pe durata sarcinii. Din păcate, articolele citite de mine, nu explicau clar că atenționările se referă la vitaminele sintetice, cele produse farmaceutic, nu la cele asimilate din alimente. Formula chimică a vitaminelor sintetice este diferită de cea a vitaminelor naturale, asimilate din alimentație.
Ei bine, eu am luat-o de bună. Nu am voie vitamina A, deci rezultă că nu am voie morcovi sau ficat. De asemenea, nu am voie să consum prea multă vitamina C, deci nu voi mai consuma anumite alimente super bogate în această vitamină.
Și crede-mă că a fost greu. Eu beam cel puțin 1 litru de limonadă pe zi, înainte să fiu gravidă. Ca și ceaiul, era una dintre micile mele plăceri. Dar am zis: “pentru binele copilului renunț la orice”. Și așa am făcut. Nu am mai băut limonadă aproape deloc pe parcursul sarcinii. Nu am mai mâncat morcovi, deși îi iubesc și am fugit cât s-a putut de ficat și pateu.
Din păcate, aceasta a provocat anumite carențe, care nu m-au ajutat și au adus cu ele diverse probleme. Alimentele bogate în vitamina C sunt și cele care ajută la producerea progesteronului, un hormon esențial în fertilitate și sarcină. Eu, din păcate, cred că am provocat o dereglare hormonală, neproducând suficient progesteron. Am reținut enorm de multă apă și am dezvoltat și o alergie a pielii (în ultimele săptămâni de sarcină eram plină de bubițe pe mâini, pe picioare și pe burtă). De asemenea, vitamina A și C ajută la producerea colagenului, cel care asigură elasticitatea pielii. Cred că deja ai ghicit ce s-a întâmplat. În săptămâna 37 m-am umplut de vergeturi. Până atunci chiar am crezut că scăpasem. Am încercat cu toate soluțiile hidratante. De la 4 luni am folosit uleiul de cocos, dar pielea cred că pur și simplu nu a avut suficient colagen.
Ce vreau să spun de fapt? Sunt ok sau nu vitaminele A, C și E în sarcină?
Sunt ok cele în formă naturală, adică alimentele ce le conțin. Nu sunt ok cele sintetice, suplimentele sau cosmeticele ce le conțin. Chiar știu că pe unele cosmetice care conțin vitamina A sau E scrie că nu sunt recomandate în sarcină.
Există două tipuri de substanțe precursoare ale vitaminei A: retinolul și carotenoizii. Se pare că problema s-ar pune la retinol. De aceea, poți consuma ficat, însă moderat. Nu este indicat să îl consumi zi de zi, luni întregi, dar este ok o dată sau de două ori pe lună. Morcovi în schimb, poți mânca oricât poftești, kilograme întregi chiar. Nu doar că nu fac rău, însă chiar ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului. Ce veste bună, nu-i așa? Am câteva prietene care nu s-au atins de morcovi în sarcină. Dar ce bine că, de fapt, poți mânca oricât de mulți poftești și chiar să îți ajuți puiul, consumându-i.
Iar vitamina C te va ajuta la imunitate și la producerea de progesteron și colagen. Însă nu suplimenta cu vitamina C sintetică!
Așadar, în sarcina aceasta eu beau limonadă cât cuprinde și mănânc zilnic morcovi. Este o reală plăcere, deoarece ajută și copilul, dar sunt și niște alimente preferate ale mele:)
Am scris acest articol pentru că de multe ori informația poate fi neclară și ca viitoare mămică ai face orice ca să eviți afectarea fătului, ajungând însă, din neinformare suficientă să faci exact pe dos.
Deci, draga mea, nu face ca mine! Informează-te și bucură-te de toate alimentele pline de vitamine! Sarcina e o perioadă frumoasă a vieții, nu o boală. Bucură-te din plin de ea:)
Later edit: M-am gândit că este bine totuși să pun și studiile pe care le-am citit, care demonstrează că vitaminele A,C și E în forma lor sintetică (suplimente) produc probleme în sarcină.
#vitamineinsarcina #suplimenteinsarcina #littlecornerofjoy #vitaminelebuclucaseinsarcina #vitamineinterziseinsarcina #vitamineinterzisegravide #vitaminepermisegravide #vitaminepermiseinsarcina #vitaminaainsarcina #vitaminacinsarcina #vitaminaeinsarcina #vitaminaagravide #vitaminacgravide #vitaminaegravide #deceeinterzisavitaminaainsarcina #retinolinterzisinsarcina #ficatulinterzisinsarcina #deceeinterzisficatulinsarcina
💐💐💐🐞🦋🐬
Hm, interesant!
Super!👌👌👌